Emanuel Makron / Foto: FoNet/TV FoNet

Makron: Francuska i Nemačka da izgrade modernu Evropu

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je u nemačkom Bundestagu da Francuska i Nemačka moraju da izgrade modernu, efikasnu i demokratsku Evropu, koja će biti u stanju da odgovori na sve buduće izazove.

Obraćajući se poslanicima Bundestaga na Dan žalosti, kojim se u Nemačkoj odaje pošta svim žrtvama u ratovima, Makron je istakao da su Nemačka i Francuska prevazišle 200 godina “nemilosrdnih ratova kako bi izgradile trajni mir i cementirale temelje za saradnju na svim poljima”.

Istakavši da se Evropa suočava sa brojnim izazovima, od klimatskih promena do migracija, predsednik Francuske je rekao da jedino partnerstvo dve velike susedne države, kao dela ujedinjene, suverenije Evrope, može pomoći da svet ponovo ne utone u haos, prenosi FoNet.

Evropa, a unutar nje francusko-nemački savez, ima obavezu da bude predvodnik na putu mira, poručio je Makron. Uz poziv Evropi da preuzme veću odgovornost za svoju odbranu i bezbednost, Makron je rekao da naš kontinent “ne sme da postane igračka u rukama velikih sila, niti sme prihvatiti potčinjenu ulogu u svetskoj politici”.

Francuski predsednik odao je priznanje Nemačkoj zbog svega što je postigla posle Drugog svetskog rata, istakavši da “nijedna druga zemlja nije u toj meri bila iskreno samokritična prema svojoj istoriji, niti je iko drugi pokušao da nauči toliko lekcija”.

Pre dolaska u Bundestag, Makron je sa kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom položio venac na memorijalnom groblju u Berlinu. Nakon govora u nemačkom parlamentu, predsenik Francuske se sastao sa Merkel da bi razmotrili ideje i planove o reformama u Evropskoj uniji. Kako je prenela agencija DPA, oni su usaglasili predlog da se u okviru budžeta Evropske unije formira budžet samo za članice evrozone, sa ciljem da zajednička evropska moneta postane otpornija na finansijske i ekonomske krize.

Dvoje lidera razgovarali su i o planovima za formiranje evropske vojske. Nemačka je podržala tu ideju Makrona, iako je premijer Holandije Mark Rute rekao da bezbednost Evrope može da garantuje samo NATO.