Protest “Mame su zakon” / Foto: Fejsbuk, Mame su zakon

“Mame su zakon”: Protest u Beogradu nije stranački obojen

Incijativa “Mame su zakon” demantovala je tvrdnje ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, navodeći da je protest koji su organizovali 25. septembra u Beogradu ostao “stranački neobojen” i poručili da ne traže njegovu smenu, već da se zajedno izbore za prava trudnica i porodilja.

Inače, Đorđević je za TV “Pink” izjavio da je protest zbog dela odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, a kojem je u Beogradu prisustvovalo više od 1.000 trudnica i porodilja – “politički obojen”. “Politika nije rezervisana samo za predstavnike vlasti, već i za građane. Ovaj zakon i primena istog jeste politika i direktno se tiče jedne od najosetljivijih društvenih grupa u Srbiji danas trudnica i porodilja. Građani se bave politikom, a glasni su onda kada ih politika koju izglasa vladajuća većina toliko pogađa da nemaju drugog izbora”, navodi se u saopštenju incijative “Mame su zakon”. Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom stupio je na snagu 1. jula, a kao jedan od efekata njegove primene je da su porodilje na mesečnom nivou dobijale 1.000, 2.000 ili 3.000 dinara. Inicijativa je ocenila da resorno ministarstvo treba da preduzme kratkoročne i dugoročne mere, “kako ignorisanjem tih problema ne bi obesmislili set dobrih pronatalitetnih mera koje se nalaze u istom zakonu”. Podsetili su da su u skupštinsku proceduru poslali predlog izmena zakona kojima se omogućava “gašenje požara”, a da kao dugoročnu meru predlažu da se o iznosu u visini minimalca (koji bi pripadao svim porodiljama) razmišlja kao o fiksnom dodatku namenjenom svim ženama, dok bi varijabilni deo bio računat na osnovu broja meseci koje je porodilja pre toga provela u radnom odnosu. “Verujemo da nam je rešavanje nastalih problema zajednički interes i da nema potrebe za ružnim prozivkama putem sredstava javnog informisanja, posebno kada na iste nismo u prilici da odgovorimo”, navodi se u saopštenju incijative “Mame su zakon”.

Podsetimo, prethodno je šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović protest trudnica i porodilja nazvao protestom pojedinih stranaka i nevladinih organizacija protiv Vlade Srbije. On je, između ostalog, kazao da su “inspiratori protesta oni koji se mnogo ne brinu ni za žene, ni decu, ni demokratsku budućnost Srbije”, na šta mu je Inicijativa odgovorila da je “sramno i iznad svega nepristojno” da se “politički razračunava preko leđa trudnica i porodilja i njihovih novčanika”.