Vučić i Bler, jun 2014 / Foto: FoNet/TV FoNet

Vučić: Pregovore o Kosovu ne vodi Toni Bler, već ja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je juče navode da pregovore o Kosovu vodi bivši britanski premijer Toni Bler.

Istakao je da nikakav novac nije dat da bilo ko umesto njega vodi razgovore o kosovskom problemu. “On (Bler) ne pregovara ni o čemu, ja pregovoram, i to je odluka oba dela izvršne vlasti i Vlade (Srbije) i moja, da to prihvatim kao teret i obavezu. Moje ime nije ni Toni, niti bilo kako, već Aleksandar”, rekao je Vučić u Moskvi za Televiziju “Pink”. Dodao je da tokom razgovora sa Prištinom, isključivo “drži do ponosa i naroda”, a da bi pojedinci “dali i više nego što se od njih traži” kada je u pitanju Kosovo. Prethodno, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su u toku najintenzivniji zakulisni pregovori o razgraničenju na Kosovu, i da u ime predsednika Srbije sa najvišim međunarodnim zvaničnicima razgovara Bler. Jeremić je istakao da da mu je to reklo više sagovornika, među kojima su pojedini iz Evrope, a koji znaju da se Toni Bler prošle nedelje sastao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i “pokušao da omekša njen stav o razgraničenju”. “Razgovarao je i sa visokim francuskim zvaničnicima, a sledeće nedelje ima važne sastanke u Vašingtonu, po dogovoru sa Vučićem, napravljenim prve nedelje jula u Beogradu”, tvrdi Jeremić. Istakao je da je to napisao na Tviteru i o tome pre 10 dana govorio na jednoj televiziji, a da niko nije reagovao, iako vlast, kako je naglasio, vrlo promptno reaguje na svaku izjavu iz opozicije. Nakon što se Vučić oglasio ovim povodom, Jeremić je na Tviteru napisao da je istina da Vučić pregovara o Kosovu, “i zato će odgovarati”, ali da Bler “uz njegovu saglasnost, za nadoknadu koja mu se isplaćuje sa Bliskog istoka, obilazi zapadne prestonice i uverava ih da je ‘razgraničenje’ jedino rešenje”. “To Vučić nije demantovao”, naveo je Jeremić.

Posetimo, prvi put zvanično Bler i Vučić sastali su se u Beogradu u junu 2014, u vreme  kada je Vučić bio predsednik Vlade Srbije. „Premijer Vučić predstavio je političke i ekonomske reforme koje srpska vlada planira da sprovede u narednom periodu i zatražio od gospodina Blera da svojim vezama i ugledom pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji“, navedeno je u saopštenju sa sastanka.