Zoran Zaev / Foto: FoNet/TV FoNet

EU i NATO: Referendum pokazao podršku dogovoru s Grčkom

Čelnici EU Federika Mogerini i Johanes Han saopštili su da posle referenduma u Makedoniji “parlament treba da povuče sledeće korake oko primene sporazuma o imenu i odluči o usvajanju ustavnih promena”.

Na pitanje novinara da li Evropska komisija smatra da je referendum uspeo, portparol Komisije Margaritis Šinas je na redovnom brifingu uzvratio da je “referendum dao rezultat”. Podsetimo, prema zvaničnim rezultatima Državne izborne komisije (DIK) na referendumu o Dogovoru sa Grčkom glasalo je 36,91 odsto od ukupnog broja upisanih birača,  “za” je zaokružilo 91,46 odsto, a “protiv” 5,65 odsto.“Referendum nije bio uspešan, jer nije glasalo više od polovine od ukupnog broja birača upisanih u birački spisak (1.806.336)”, rekao je predsednik DIK-a Oliver Derkoski. Visoka predstavnica EU Mogerini i evropski komesar za proširivanje Han u saopštenju su naveli da je na referendumu “velika većina onih koji su ostvarili svoje pravo glasa rekla ‘da’ sporazumu iz Prespe o imenu i njihovom evropskom putu”. A predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvali su makedonske političare da iskoriste, kako su naveli, istorijsku priliku za pridruženje EU i NATO koju je omogućio Dogovor Atine i Skoplja. Oni su dodali da je na “konsultativnom referendumu ogromna većina glasalih podržala taj put” i da je “sada u rukama političara u Skoplju da odluče o daljem putu”. Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je da će danas početi razgovore sa opozicijom o mogućnosti za postizanje dvotrećinske većine u parlamentu, potrebne za sprovođenje Dogovora sa Grčkom i promenu imena države. “Za nekoliko dana ću znati da li postoji ambijent za postizanje dogovora sa opozicijom za dvotrećinsku većinu u parlamentu, koja je potrebna da se izglasaju ustavne promene predviđene Dogovorom sa Grčkom”, rekao je Zaev. On u parlamentu trenutno ima podršku 71 poslanika vladajuće kolicije SDSM i DUI i albanskih stranaka, koji su glasali za raspisivanje referenduma, a za ustavne promene potrebno je najmanje 80 glasova, što podrazumeva i poslanike opozicione koalicije oko VMRO DPMNE. S druge strane, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov ocenio je da referendum nije uspeo i istakao da vladajuća većina treba da ponese odgovornost za taj neuspeh. Ivanov, koji je bojkotovao referendum, čestititao je “makedonskom narodu, Albancima, Turcima, Srbima, Romima, Bošnjacima i Vlasima zbog njihove odluke”. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se rezultati referenduma ne mogu smatrati validnim zbog niske izlaznosti. “Ovo jasno potvrđuje da su makedonski glasači izabrali bojkot odluka grubo nametnutih izvan Skoplja i Atine: vodeći političari iz NATO i država EU su bili direktno uključeni u propagandnu kampanju otvorenim mešanjem u unutrašnje poslove ove balkanske države”, naglašava se u saopštenju.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić, upitan da komentariše ocene iz EU i NATO o referendumu, najpre je rekao da nije njegovo da to ocenjuje niti da se meša, ali je istakao da je očekivao drugačije reakcije. “Očekivao sam više razumevanja iz sveta za rezultat referenduma u Makedoniji. Plašim se i čini mi se da neki ljudi iz sveta nas male balkanske narode potcenjuju i misle da baš sve može da prođe”, rekao je Vučić.