Protest "Mame su zakon" / Foto: Fejsbuk, Mame su zakon

“Martinović se sramno razračunava preko leđa trudnica i porodilja”

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović nazvao je juče protest trudnica i porodilja nezadovoljnih Zakonom o finansijskoj porodici sa decom protestom pojedinih stranaka i nevladinih organizacija protiv Vlade Srbije.

On je tokom rasprave o izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju rekao da su “inspiratori protesta oni koji se mnogo ne brinu ni za žene ni decu ni demokratsku budućnost Srbije”. “Jedan od inspiratora je Medijum grupa, koju vodi rođeni brat (funkcionera DS) Gorana Ješića, Vladimir Ješić i koji je vlasnik portala ‘Bebac’ koji je nastao 2008. tako što je iz budžeta Vojvodine za pokretanje portala uplaćeno oko 57.000 evra”, kazao je Martinović i dodao da je u to vreme pokrajinski sekretar nadležan za “tu problematiku” bio Miloš Lučić, Ješićev kum. Martinović je kazao i da svako ima pravo da protestuje, ali je istakao da nijedna Vlada nije predložila takve mere u poslednjih 50 godina kao aktuelna Vlada, ocenjujući da Vladu napadaju politički neistomišljenici koji manupulišu ženama i majkama. Organizacija “Mame su zakon” najoštrije je osudila Martinovićeve izjave, napominjući da je on na taj način “targetirao” najosetljiviju i ekonomski izuzetno poniženu grupu od više od 1.000 žena koje su u utorak učestvovale u mirnoj protestnoj šetnji. “Zašto poslanik skupštinske većine nije bio glasan i zašto je prećutao skupštinsku raspravu kada je usvajan zakon koji će veliki broj porodilja ostaviti sa mesečnim primanjima od par hiljada dinara, među kojima ima i ekstremnih primera sa iznosima od 1.000 do 3.000 dinara? Zašto tada nije radio svoj posao”, navodi se u saopštenju. Ocenjuje se i da je “sramno i iznad svega nepristojno” od Martinovića da se “politički razračunava preko leđa trudnica i porodilja i njihovih novčanika”. Organizacija je pozvala skupštinsku većinu da na dnevni red stavi Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, koji je juče u skupštinsku proceduru predala poslanica Pokreta centra Tatjana Macura, a koji je napisan u saradnji sa trudnicama i porodiljama. “Protest koji je okupio više od 1.000 razočaranih majki i budućih majki bio je otvoren za sve građane Srbije koji podržavaju trudnice i porodilje u borbi za ostvarivanje elementarnih prava. Ako se poslanik Martinović nije osetio pozvanim da ih podrži, ne sme i ne treba da osuđuje druge koji su to uradili”, istaknuto je u saopštenju.

A ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je ponosan što je Srbija zemlja koja najviše brine o svojim majkama, napominjući “da će još više brinuti o njima i da će svima koji su oštećeni to biti nadoknađeno”. “Biće vraćeno majkama koje su zakinute, želimo da naše mere uspeju i da majkama dajemo više. Sigurno će biti izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom”, kazao je Đorđević.