Rodoljub Šabić / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Šabić: Zakon treba menjati, ali su problem dva negativna predloga

Postojeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja je po procenama međunarodnih stručnjaka proglašen za najbolji na svetu, tako da je sama ideja o njegovom menjanju na prvi pogled kontroverzna, ali zapravo nije, jer su pojedine izmene logične i neophodne.

To je juče izjavio poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić nakon skupa “U susret izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja”, u okviru Nedelje prava javnosti da zna. Prema njegovim rečima, u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona najproblematičnije to što svim organima vlasti omogućava podnošenje tužbe protiv rešenja poverenika i što izuzima javna preduzeća iz zakona. “Te dve stvari su se pojavile iznenada, naprečac. O njima nije razgovarano”, rekao je Šabić. Dodao je da veruje da će se odustati od davanja mogućnosti državnim organima da podnose tužbu protiv rešenje poverenika, jer bi to “bukvalno značilo anuliranje prava javnosti”. Šabić je napomenuo da kada bi se državna preduzeća potpuno izuzela iz zakona onda bi bilo nemoguće da se ne razmišlja o nelegitimnom uticaju. “Ni BIA nije potupno izuzeta iz zakona, a državna preduzeća bi bila. Nikada preduzeća nisu bila predmet interesovanja javnosti sa onog stanovišta koje se sada koristiti kao argument, a to je da će neko tražiti informacije koje bi preduzećima ugrozilo poslovanje. Predmet  su uvek bile informacije koje su se ticale zone koja govori o mogućoj korupciji, finansiranju političkih stranaka i slično”, kazao je Šabić. Naglasio je da je odavno postojala potreba za izmenom postojećeg Zakona. “Ranije to nije bio slučaj, ali sada postoje fizička lica sa javnim ovlašćenjima, poput notara i izvršitelja. Naravno da se postavlja pitanje pristupa javnosti informacijama o njihovom radu. Bilo je puno novih opravdanih razloga za izmenu. Nekoliko akutnih problema vezanih za probleme u izvršenju odluka poverenika, koje su po zakonu obavezujuće, ali koje poverenik ne može uvek sam da izvrši, a Vlada to ne čini”, kazao je Šabić. Prema njegvim rečima, bilo je i dosta kršenja zakona za koje prekršitelji nisu odgovarali, zbog čega se stvarao privid da je politička elita nedodirljiva, a da pravo javnosti da zna zavisi od njihove slobodne volje. “Pomoć medija imala je za posledicu da je veliki broj odluka poverenika realizovan, ali ipak ostaje procenat odluka koje nisu izvršene. Iza tog malog procenta kriju se krupne i značajne stvari, poput ugovora sa ‘HPK inženjeringom”, angažovanog da upravlja ‘Železarom Smederevo’. Taj ugovor je bio i ostao tajna iz nerazumljivih razloga, a građane Srbije će koštati 200 miliona evra”, naglasio je Šabić.

Inače, kako je objavio “Danas”, Državna revizorska institucija je vanrednom kontrolom, na zahtev samog poverenika Šabića, utvrdila da nije bilo nepravilnosti u trošenju novca kancelarije Poverenika, za šta ga je optužio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović. Naime, on je u julu optužio Šabića da je potrošio 1.350.000 dinara na službena putovanja, dok je poverenik istakao da su Martinovićevi navodi laž, da pomenuti iznos obuhvata i troškove putovanja saradnika i da za tri godine iznosi 507.000 dinara. Potom se osvrnuo na Martinovićeve troškove, napominjući da oni iznose 150 miliona dinara, ili 1,27 miliona evra.