Aleksandar Vulin / Foto: FoNet/MOD

Vulin kažnjen sa 10.000 dinara zbog nedostavljanja podataka “Crti”

Organizacija “Crta” (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost ) saopštila je juče da je Prekršajni sud u Beogradu osudio ministra odbrane Aleksandra Vulina na novčanu kaznu od 10.000 dinara, kao odgovorno lice koje toj organizaciji nije odgovorilo na zahteve upućene po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja.

Vulin je osuđen kao odgovorno lice u Ministarstvu odbrane – Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA), a pored novčane kazne, obavezan je da na ime troškova prekršajnog postupka plati iznos od 1.000 dinara. “Ova presuda je važna jer šalje poruku da se ne može na osnovu samovolje odlučivati da li javnost ima pravo da zna kako postupaju državni organi. Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja garantuje građanima da imaju pravo na uvid u rad državnih organa i propisuje koje su informacije od javnog značaja”, izjavio je Raša Nedeljkov, programski direktor “Crte”, koji je i bio tražilac informacije. A informacije koje je “Crta” tražila ticale su se incidenta na uglu ulica Birčaninove i Svetozara Markovića tokom održavanja Parade ponosa u Beogradu 2014. godine, a u koji je osim Andreja Vučića i Predraga Malog bila uključena i Vojna policija. Ministarstvo odbrane – VBA nije u roku predviđenim Zakonom dostavilo tražene informacije, niti je donelo rešenje kojim je zahtev odbijen. “Crta” je zahtevala pristup kopijama dokumenata koje se odnose na incident, kao i informacijama o ukupnom broju predmeta, izuzimajući ona koja bi mogla da ugroze lične podatke, a u kojima se nalaze podaci za 2014. i 2015. godinu koje je VBA zahtevala od drugih nadležnih organa. Razlozi za odbijanje postupanja po zahtevima odnose se na poverljivost traženih informacija, ali je Prekršajni sud ocenio da tražene informacije nisu označene stepenom tajnosti “poverljivo“ kako je to VBA navela.

Inače, presuda je stigla u trenutku kada je “Crta” počela sa obeležavnjem prve Nedelje prava javnosti da zna, u okviru kampanje “Srbija do informacija”, pokrenute kao reakcija na Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Akcija “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”, nakon Prijepolja i Užica, juče je održana i u Valjevu, a danas će biti u Smederevu. Nedelja prava javnosti da zna završava se sutra, obeležavanjem 28. septembra, Međunarodnog dana prava javnosti da zna.