Centar “Sava” / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Grad Beograd neće “Deltinih” 25 miliona evra za Centar “Sava”

Ni posle dve godine, dva raspisana tendera i nekoliko miliona evra otpisanih dugova, Centar “Sava” nije dobio privatnog partnera koji bi ga renovirao i njime gazdovao, piše “Blic”.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić potvrdio je na sednici Skupštine grada da je Grad odbio ponudu “Delta holdinga” za javno-privatno partnerstvo, ali nije pružio dodatna obrazloženja za takvu odluku. “Sava centar ima velike gubitke, najviše za grejanje i hlađenje i mora da bude rekonstruisan. Za to nam treba 25 miliona evra. Videćemo da li ćemo to raditi sami ili u saradnji sa privatnim partnerom”, dodao je Vesić. Inače, “Delta holding” Miroslava Miškovića jedina je dostavila ponudu na drugom tenderu za uređenje kongresnog centra, a Grad ju je formalno odbio još u julu. Tada je upravo Vesić najavio da će pregovori sa “Deltom” biti nastavljeni, a da su razlozi za odbijanje ponude na tenderu bili “formalni, a ne suštinski”. “Delta” je bila spremna da u renoviranje Centra “Sava” uloži 25 miliona evra, dvostruko više od konkursom zahtevanih 12,5 miliona evra. Potpredsednik “Delte” Živorad Vasić tada je govorio i da će, u slučaju da se donese odluka o javno-privatnom partnerstvu, “Delta” dobit Centra “Sava” deliti sa Gradom, dok bi sav eventualni gubitak preuzela na sebe. “Blic” podseća i da je Centar “Sava” proteklih godina beležio ogromna dugovanja, od kojih su neka otpisana – za grejanje 2,6 miliona evra, za čišćenje prostorija 500.000 evra, a za porez za imovinu čak 4,3 miliona evra. Osim toga, vrednost objekata i zemljišta prethodnih godina opala je za više od 10 miliona evra.

Inače, Centar “Sava”, najveći kongresni, kulturni i poslovni centar u našoj zemlji i jedan od najvećih u regionu, otvoren je 1977. godine, kada je u njemu počelo višemesečno zasedanje Konferencije za evropsku bezbednost i saradnju (sadašnji OEBS). Izgradnja je ukupno trajala tri godine, od 1976. do 1979. Centar ima 69.300 kvadrata korisnog i 100.000 kvadrata ukupnog prostora, uključujući koncertnu salu sa 3.672 sedišta, 15 konferencijskih sala, izložbeni prostor, kao i brojne druge objekte. U protekle četiri decenije “Sava Centar” bio je mesto održavanja najvećih međunarodnih kongresnih skupova, uključući KEBS, Generalnu Skupštinu Svetske banke i Međunarodnog Monetarnog Fonda, Generalnu Skupštinu UNESCO-a, 9. Samit nesvrstanih zemalja…