Foto: FoNet/TV FoNet

Turska: Istraga protiv korisnika društvenih mreža

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u ponedeljak da će pokrenuti istragu protiv stotina naloga na društvenim mrežama za koje tvrdi da “izazivaju tekući pad” turske nacionalne vaute, a slična upozorenja “protiv onih koji su odgovorni za krizu” objavilo je više turskih institucija, javlja AP, a prenosi FoNet. 

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova se navodi da je istraga pokrenute protiv 346 naloga na društvenim mrežama zbog objavljivanja “sadržaja koji izaziva promene kursa dolara”.

Agencija podseća da je Turska prošle sedmice “pogođena finansijskim šokovima” i promenama kursa lire izazvanim vladinim ekonomskim merama i trgovinsko- diplomatskim sporom Ankare i Vašingtona.

I Javno tužilaštvo u Istanbulu objavilo je početak istrage protiv onih čije su akcije “ugrozile ekonomsku stabilnost”, a slično upozorenje objavio je Odbor za tržišta kapitala čija su meta autori koji šire “laži, lažne ili pogrešne informacije, vesti ili analize” i negativno deluju na kurs nacionalne valute.

Vrednost lire je tokom ove godne pala za 45 odsto, čemu je doprineo američko-turski spor posle zatvaranja sveštenika iz SAD optuženog za špijunažu i terorizam, na šta je Vašington uzvratio sankcijama protiv dva ministra, a kasnije Turskoj udvostručio tarife za čelik i aluminijum.

Turska centralna banka (TCMB) saopštila je da će obezbediti svu potrebnu likvidnost i pažljivo pratiti
tržišta i cene kako bi preduzela sve neophodne mere za održavanje finansijske stabilnosti, javila je agenncija
Rojters.

Podsetimo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u nedelju da je drastičan pad vrednosti nacionalne valute rezultat političke zavere protiv njegove zemlje i poručio Sjedinjenim Američkim Državama da će njegov odgovor biti traženje novih tržišta i saveznika.