Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Brnabić: Najmanje tri kompanije zainteresovane za RTB Bor

Na dvadesetak dana pred lokalne izbore u Majdanpeku zakazane za 2. septembar, premijerka Ana Brnabić obišla je opštinu Majdanpek i rudnik bakra koji je u sastavu RTB Bor. Brnabić je tom prilikom rekla da “imamo za sada najmanje tri zainteresovane firme koje su, ne kažem da su otkupile dokumentaciju, ali koje su pokazivale zainteresovanost i dolazile ovde i razgovarale sa rukovodstvom u RTB-u”. 

Sredinom jula Vlada Srbije objavila je tender za izbor strateškog investitora za Rudarsko-topioničarski basen “Bor”. U javnom pozivu, koji je objavljen u listu “Politika”, navodi se da Vlada traži strateškog investitora koji
novčanom dokapitalizacijom od 350 miliona američkih dolara može postati vlasnik udela u RTB-u.

U Majdanpeku Brnabić je, na pitanje novinara da li će država ostati većinski vlasnik RTB Bor, rekla da će to zavisiti od samih ponuda:

“Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta, onda u zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu”, rekla je predsednica Vlade.

Podsetimo, u februaru ove godine predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da postupak privatizacije RTB Bor “teče po utvrđenoj dinamici”, i da će ishod privatizacije biti objavljen “u prvoj polovini godine”.

Pre toga, u decembru 2017, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da očekuje “da ćemo mi to vrlo brzo okončati i da ćemo krajem marta imati javni poziv za izbor strateškog partnera“, zbog čega je od Istinomera dobio ocenu “neispunjeno”.

U martu ove godine, ministar Antić je produžio taj rok, rekavši da će tender za izbor strateškog partnera biti objavljen “u maju ili junu”.

Do sada su bila tri neuspešna pokušaja prodaje RTB Bor, dok je tender za izbor profesionalnog menadžmenta, raspisan krajem 2016, nekoliko puta produžavan, a onda je odlučeno da se od njega odustane i što pre krene sa traženjem strateškog partnera. O tome na koji način se u poslednjih 15 godina rešavala sudbina RTB Bor, pisao je Istinomer.