Foto: Pixabay.com

Pale akcije Bajera nakon presude protiv Monsanta

Nakon što je u petak sud u Kaliforniji doneo presudu prema kojoj kompanija Monsanto treba da isplati 289 miliona dolara odštete čoveku koji tvrdi da mu je Monsantov poljoprivredni preparat prouzrokovao rak, akcije nemačkog farmaceutskog giganta Bajera, koji je za 66 milijardi dolara kupio Monsanto, pale su u ponedeljak za više od 10 odsto, piše BBC

Ovo je prva presuda koja povezuje Monsantove proizvode koji sadrže supstancu glifosfat sa rakom. Porota u Kaliforniji je saopštila da je Monsanto morao da upozori korisnike o mogućim opasnostima prilikom korišćenja njihovih proizvoda “Roundup” i “RangerPro”  koji se koriste protiv korova i koji sadrže supstancu glifosat. Sa druge strane, Bajer je saopštio da je glifosat bezbedan za upotrebu.

Tužba Divejna Džonson, koji je oboleo od raka u 2014. godini, jedna je od oko 5.000 sličnih tužbi u SAD. BBC piše da je glifosat najpoznatije sredstvo protiv korova na svetu, te da bi presuda u Kaliforniji mogla dovesti do stotina novih tužbi protiv kompanije Monsanto, koja je najavila žalbu na ovu presudu.

Iz Bajera su saopštili da su ove dve kompanije radile nezavisno jedna od druge (Bajer je završio preuzimanje Monsanta u junu ove godine), te da je “Bajer uveren, zasnovano na snazi nauke, zaključcima regulatora širom sveta i višedecenijskom iskustvu, da je glifosat bezbedan za upotrebu i ne izaziva rak kada se primenjuje prema uputstvima na etiketi.”

Tokom 2015, Međunarodna agencija za istraživanje raka (agencija Svetske zdravstvene organizacije) zaključila je da je glifosat “verovatno karcenogen za ljude”. Američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) i Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA), međutim, tvrde da je proizvod bezbedan kada se pažljivo koristi, i da je malo verovatno da izaziva rak kod ljudi.

Kako piše BBC, porotnici su u petak zaključili da je Monsantov preparat “značajno” doprineo smrtonosnoj bolesti Divejna Džonsona.