Foto: FoNet/TV FoNet

Erdogan: “Politička zavera protiv Turske”

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u nedelju da je drastičan pad vrednosti nacionalne valute lire rezultat političke zavere protiv njegove zemlje i poručio Sjedinjenim Američkim Državama da će njegov odgovor biti traženje novih tržišta i saveznika. 

“Svrha te operacije je poraz Turske u svim oblastima – od finansija do politike. Ponovo smo suočeni sa političkom zaverom, ali ćemo uz božju pomoć taj problem rešiti”, rekao je Erdogan obraćajući se svojim pristalicama u crnomorskom gradu Trabzonu, preneo je Rojters.

“Ako je Vašington spreman da žrtvuje odnose sa Ankarom, Turska će reagovati prelaskom na druga tržišta, nova partnerstva i nove saveznike, na štetu onih koji su pokrenuli trgovinski rat protiv celog sveta, uključujući i Tursku. Preostaje nam samo da kažemo zbogom onima koji odluče da žrtvuju strateško partnerstvo, koje postoji već 50 godina, kako bi zadržali odnose sa terorističkim grupama”, izjavio je Erdogan.

Podsetimo, turska valuta je pala 66 odsto od početka godine, što je poskupelo robu u Turskoj, a i uzdrmalo poverenje stranih investitora. Jedan od razloga je sukob sa SAD oko zatvorenog američkog sveštenika u Turskoj koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi s pokušajem puča pre dve godine. Vašington traži oslobađanje sveštenika i uveo je finansijske sankcije dvojici turskih ministara, a upozorio je i na moguće dodatne kazne, dok je američki predsednik Donald Tramp najavio je da će udvostručiti tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz SAD.  

Erdogan je u subotu izjavio da je “loše usuditi se da Tursku stavite na kolena s pretnjama koje se odnose na nekog pastora”, i dodao da SAD treba da bude sramota jer “želite da zamenite svoje strateško partnerstvo u NATO-u za jednog sveštenika”.

Inače, pastor Endru Branson (50) živi u Turskoj 23 godine, a uhapšen je u decembru 2016. pod optužbom da deluje u ime mreže propovednika Fetulaha Gulena, koga Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u julu 2016. godine, ali i u ime Radničke partije Kurdistana. Obe organizacije Turska smatra terorističkim.

On je 22. jula prebačen u kućni pritvor, ali mu preti kazna zatvora do 35 godina ako bude osuđen za terorizam i špijunažu.