Bukurešt / Foto: Pixabay.com

Nastavljeni protesti u Rumuniji

Više hiljada ljudi treću noć zaredom okupilo se u centru Bukurešta na antivladinim protestima, zahtevajući ostavku premijera i svih ministara, prenosi FoNet. 

Demonstranti su se okupili na trgu ispred sedišta Vlade, gde je u petak u sukobima sa policijom povređeno oko 500 ljudi, a nosili zastave Rumunije, NATO i Evropske unije i uzvikivali “Pravda, ne korupcija”. Okupljeni su tražili ostavku vlade, a vladajuću Socijaldemokratsku partiju nazivaju “crvenom kugom”.

Za razliku od protekla dva dana, skup je protekao mirno i bez sukoba s policajcima.

Podsetimo, u petak je na hiljade Rumuna koji žive u inostranstvu stiglo na antivladine proteste u Bukureštu, zahtevajući ostavku levičarske vlade Viorike Dančile i raspisivanje vanrednih izbora. Procene su bile da je u protestima učestvovalo oko 80.000 ljudi, a tridesetak ih je privedeno nakon što su se protesti oteli kontroli, pa je policija demonstrantima koji su pokušali da probiju kordon uzvratila suzavcem i šmrkovima za vodu. Procenjuje se da je tokom intervencije policije bilo povređeno najmanje 450 ljudi.

Tada je rumunski predsednik desnog centra Klaus Johanis, za kojeg je agencija AFP ocenila da je “u otvorenom sukobu sa socijaldemokratskom vladom”, osudio “brutalnu i neproporcionalnu” intervenciju policije.

Slični protesti u subotu zabeleženi su i u Klužu, Temišvaru, Jašiju i  Sibinju.

Podsetimo, u julu je, pod pritiskom vlade Rumunije, predsednik Johanis odobrio otpuštanje antikorupcijske tužiteljke Laure Koveši, koja je vodila istrage o korupciji među lokalnim i nacionalnim političarima. A u februaru prošle godine, 150.000 demonstranata okupilo se u Bukureštu, nakon što je vlada donela uredbu koja bi mogla da oslobodi uhapšene koji su optuženi za korupciju.