Vitomir Ognjanović, osnivač i direktor "Južnih vesti" / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ognjanović: “Uvodi se porez na mišljenje”

Osnivač i direktor Južnih vesti Vitomir Ognjanović je u izjavi za N1 rekao da kažnjavanje portala Južnih vesti na osnovu uredbe koja se odnosi isključivo na javni sektor, predstavlja opasan presedan koji bi mogao da slomi sve male medije koji rade u javnom interesu. 

Ognjanović je rekao da poreska inspekcija nakon “intenzivne šestomesečne kontrole” Južnih vesti nije pronašla nijedan prekršaj, ali da su se pozvali na Uredbu Vlade Srbije “Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru” i prema ovoj uredbi, koja se odnosi isključivo na javni sektor, utvrdili da Južne vesti navodno duguju milionski iznos.

“Pozivanjem na neke pravilnike koji se odnose na javni sktor pokušavaju direktno da utiču na uređivačku politiku privatnog medija (…) Uvodimo porez na mišljenje, pokušavamo da definišemo kroz pravilnike o javnom sektoru šta su odgovornosti zaposlenih u privatnim firmama. Pozivajući se na neku uredbu, sutra može bilo koji inspektor da vam kaže da ne možete da budete urednik ili novinar”, rekao je Ognjanović i dodao da smatra da su Južne vesti postale “trn u oku”, jer uspevaju da pojedine lokalne teme dovedu u nacionalni fokus.

Ministarstvo finansija pokrenulo je proceduru prinudne naplate i Ognjanović kaže da u Južnim vestima očekuju da će im sledeće nedelje biti skinut novac s računa.

A u subotu su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uložili najoštriji protest protiv “evidentnih političkih pritisaka” na niški portal Južne vesti, koje, kako su ocenili, vlast sprovodi zloupotrebljavajući poresku inspekciju, i zahtevali da se oni hitno zaustave.

“Južne vesti jesu najdrastičniji, ali nažalost ne jedini primer koji svedoči da vlast koristi razne inspekcijske službe za pritiske na medije koji nisu pod njenom kontrolom, i da pritom ne preza da bezbzirno krši zakone”, navodi se u saopštenju.

NUNS i NDNV su ocenili da ovi pritisci “imaju jasan cilj – da se oteža ili čak onemogući rad nezavisnih medija”, te da oni “predstavljaju svojevrsnu osvetu za profesionalno i kritičko informisanje”. Takođe, u saopštenju se navodi da će ova dva udruženja u Timu za dijalog, kojeg čine predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, na sledećem sastanku sa Vladiim Koordinacionom telu za saradnju sa medijima “rezolutno zahtevati da se administrativna tortura nad Južnim vestima i drugim medijima odmah zaustavi”.

Premijerka Ana Brnabić je povodom ovog slučaja izjavila “da ima poverenje u državne organe” i da “Južne vesti” mogu da se žale.

A Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je na svom tviter nalogu napisao da se pomenuta uredba “odnosi na javne službe, odnosno na one koje je ’osnovala Republika, pokrajina i lokalna samouprava’, te da je pozivanje na nju u slučaju “Južnih vesti” primer apsurdne i zastrašujuće kreativnosti u tumačenju prava.