Predrag Blagojević / Foto: Medija centar

Propisima za javni sektor Poreska uprava gasi “Južne vesti”

Poreska uprava Ministarstva finansija pokrenula je procedure prinudne naplate duga portala “Južne vesti” i pre konačne odluke suda iako, kako tvrde iz tog medija, nakon intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju pronašli ni jedan jedini prekršaj.

“Južne vesti” napominju da su poreski inspektori, pozivajući se na uredbu Vlade Srbije “Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru”, koja se odnosi isključivo na javni sektor, utvrdili da “Južne vesti” navodno duguju milionski iznos, odnosno da moraju da plate poreze i doprinose za glavnog urednika od osnivanja tog medija 2010. godine, jer je morao biti u radnom odnosu u mediju koji uređuje. U izveštaju o kontroli na 101 stranici poreski inspektori naveli su da “Južne vesti” od svog osnivanja nisu načinile nijednu grešku u svom poslovanju, ali su ipak, tumačeći Zakon o informisanju, ne navodeći koji tačno njegov deo, zaključili da glavni i odgovorni urednik mora da bude u radnom odnosu u mediju koji uređuje, a da urednik “Južnih vesti” Predrag Blagojević ne ispunjava tu obavezu. Inspektori su se pozvali na Uredbu Vlade Srbije i na osnovu preciznog spiska obaveza glavnog urednika državnog medija zaključili da sve to mora da obavlja i urednik u privatnom mediju. Kako je, po njihovom mišljenju, za ispunjenje svih pobrojanih obaveza uredniku potrebno puno radno vreme, samim tim on mora da bude u radnom odnosu. Urednik “Južnih vesti” Predrag Blagojević kazao je da je pozivanje Poreske uprave, koja je deo Ministarstva finansija, odnosno Vlade Srbije, na Uredbu kojom se definišu radna mesta u javnom sektoru i njena primena i na privatne medije, veoma opasna stvar, jer time država na mala vrata pokušava da nađe legalan način da kontroliše ko može da bude urednik, ali i novinar. “U istom članu te Uredbe su definisani i uslovi koje urednik mora da ispunjava, a odmah u sledećem i ko može da bude novinar. Šta ih sprečava da sutra kažu ‘ti ne možeš da budeš urednik, ne ispunjavaš uslove’? Nisam pravnik i zvuči mi nelogično da propise za javni sektor mogu da primene i na privatne medije. Ali, eto, videćemo da li stvarno može”, rekao je Blagojević. Iz “Južnih vesti” navode da je Poreska uprava za jedan dan odbila sve žalbe na svoj rad i ne čekajući odluku suda po žalbi tog medija pokrenula proceduru prinudne naplate duga.

A premijerka Ana Brnabić je komentarišući ovaj slučaj izjavila da ima poverenje u državne organe i da “Južne vesti” mogu da se žale. Ona je juče u Prokuplju rekla da nije ulazila u pojedinačne slučajeve, pa ni u kontrolu najčitanijeg onlajn medija na jugu Srbije, ali je rekla “da nije ništa čudno” što je kontrola trajala više meseci, kao i da se zaposleni u Poreskoj upravi “bave jako značajnim i užasno teškim poslom”. “Ili su našli nepravilnosti ili nisu našli. Ako su našli onda Poreska uprava mora da postupa u skladu sa zakonom, ako nisu našli onda ništa ne mogu da urade. Ako vi mislite da ta nepravilnost koju su našli nije u skladu sa zakonom, onda možete da se žalite i da iskoristite sve pravne institucionalne mehanizme i da se borite protiv takve odluke”, istakla je Brnabić.