Svetlana Lukić, Peščanik / Foto: FoNet/Medija centar Beograd

“Vladavina ološa”

Svetlana Lukić, urednica portala Peščanik, nepravosnažnom presudom je obavezana da zajedno sa Vesnom Pešić plati 200.000 dinara ministru Nebojši Stefanoviću zbog teksta Vesne Pešić “Dosoljavanje”, objavljenog u maju 2016. na Peščaniku. U intervjuu Radiju Slobodna Evropa (RSE) Lukić rekla je da je spremna da ide u zatvor umesto da plaća kaznu na ime pretrpljenih duševnih bolova i narušavanja ugleda i časti ministra Stefanovića (plus 95.000 sudskih troškova), ali, kako kaže, to nije moguće. 

Na pitanje novinara RSE zašto je ona jedna od retkih novinara koja je spremna da ide u zatvor zarad odbrane onoga što se definiše kao sloboda govora i sloboda reči, Svetlana Lukić kaže:

“Zbog toga što su suviše krupne stvari u pitanju. Nisu u pitanju Peščanik ili kazna Vesni Pešić. U pitanju je sloboda medija. U ovoj zemlji ne postoji nijedna institucija, ne postoji opozicija, koja je satanizovana, koja je očajna, ne postoje ni nezavisne državne institucije. Medijima je pripala uloga koju nemaju u iole uređenim društvima. Oni su poslednja brana. To više nije ni višepartijska kleptokratija, to više nije ni nekonsolidovana demokratija, to više nije autoritarni sistem, to je kakiokratija, kako je zovu. To je vladavina ološa i najgorih.”

Lukić ističe i da je tužba Stefanovića u stvari tužba zbog teksta u kome se tvrdi da je on plagirao svoj doktorat.

“Da, to je osveta jer su ga naši autori optužili za veoma krupnu stvar, a to je krađa intelektualne svojine, za plagijat. U Nemačkoj, kojoj se naš predsednik toliko divi, najmanje dva ministra podnela su ostavke zato što se posumnjalo da su plagirali svoj doktorat. Ne samo u Nemačkoj, nego i u nama susednim zemljama, Bugarskoj i Rumuniji. Jeste i osveta, a sa druge strane to je zastrašivanje, ne toliko Peščanika i Vesne Pešić, već je ovo poruka koja se šalje svim kritičarima, novinarima, ljudima na društvenim mrežama”, rekla je Lukić.