Foto: FoNet/Xinhua

Tramp: Napravio sam lapsus

U pokušaju da ublaži reakcije na svoj sastanak sa Putinom u Helsinkiju, predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u utorak da je napravio lapsus kada se saglasio sa Putinom da se Rusija nije mešala u američke izbore 2016. godine. 

“U ključnoj rečenici rekao sam ‘bi’, umesto ‘ne bi'”, rekao je Tramp čitajući sa papira, a prenosi Rojters: “Rečenica je trebalo da glasi ‘Ne vidim razlog zašto to ne bi bila Rusija. To je neka vrsta dvostruke negacije, tako da to možete da ubacite, i mislim da to samo po sebi prilično dobro razjašnjava stvari”.

Podsetimo, na zajedničkoj konferenciji sa Putinom u glavnom gradu Finske, govoreći o uticaju Rusije na rezultate predsedničkih izbora od pre dve godine, Tramp je rekao da ne vidi nijedan razlog zbog kojeg bi oni (Rusija) to uradili.

Svega jedan dan kasnije, Tramp je u potpunosti promenio priču, rekavši da on prihvata zaključke obaveštajnih službi koji govore o umešanosti Rusije u izbore 2016, ali da njegov štab nije imao veze sa tim, kao i da to nije uticalo na rezultatae izbora.

I republikanci i demokrate su optužile Trampa da je stao “na stranu neprijatelja”, umesto svoje zemlje,  a bivši direktor CIA Džon Brenon je izjavio da je Trampovo ponašanje prešlo granicu kriminala i da “to nije bilo ništa manje od izdaje”.