Foto: FoNet/TV FoNet

Tramp i Putin: Odnosi Rusije i SAD loši, očekuje se poboljšanje

“Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Rusije nikada nisu bili gori, ali se od danas sve menja”, rekao je američki predsednik Donald Tramp nakon jučerašnjeg razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u glavnom gradu Finske Helsinkiju. On je izjavio i da bi “radije preuzeo politički rizik u potrazi za mirom, nego da rizikuje mir dok se bavi politikom”. 

Kako je preneo AP, Putin se složio da su bilateralni odnosi u “teškom stanju” i izrazio nadu da se dve strane sada bolje razumeju, dodavši da je razgovor sa Trampom bio otvoren i poslovno uspešan i koristan.

Nakon sastanka u četiri oka, Tramp i Putin su održali konferenciju za medije na kojoj je govoreno o međunarodnoj bezbednosti, odnosima Rusije i SAD, izborima za predsednika SAD iz 2016. godine, Severnoj Koreji…

Putin je izjavio da “napeta atmosfera u odnosima Rusije i SAD nema objektivno opravdanje”, i da je “hladni rat davno završen”, te da Rusija i SAD, kao najveće nuklearne sile, snose odgovornost za međunarodnu bezbednost.

Tramp je rekao da je razgovor bio veoma konstruktivan i ocenio da je “Putin dostojan protivnik, što je kompliment”, a da je susret u Helsinkiju samo početak dugog procesa, jer je dogovoreno da se razgovori nastave.

Američki predsednik je izjavio i da je Putin spreman da zajedno sa SAD radi na rešavanju nuklearnog problema Severne Koreje, a Putin je rekao da je postepeno rešavanje problema Korejskog poluostrva “u velikoj meri postalo moguće zahvaljujući tome što se predsednik Tramp lično uključio u rešavanje krize, gradeći dijalog u duhu saradnje, a ne konfrontacije”.

Kada je reč o optužbama da se Rusija mešala u poslednje predsedničke izbore u SAD, Putin ih je još jednom negirao i izjavio da je reč o “potpunoj gluposti”:

“Tačno je da smo želeli da pobedi Tramp, a ne Hilari Klinton, ali to je bilo prirodno jer je on govorio o normalizaciji odnosa sa Rusijom”, rekao je Putin.

Sa druge strane, Tramp je rekao da misli da je istraga o ruskom mešanju u američke izbore koja se vodi u SAD “katastrofa” za Ameriku i ponovio da sa strane njegovog izbornog štaba nije bilo nikakvog dosluha. Tramp je izjavio i da mu je Putin još jednom rekao da u tome nema istine i dodao da “ne vidi nijedan razlog da oni to urade”.

Nakon konferencije usledili su žestoki napadi na Trampa iz SAD. Kako prenosi FoNet, ključni članovi američkog Konresa, uključujući i neke republikance, oštro su kritikovali Trampove izjave na konferenciji za medije, uz ocenu da su bile “bizarne i sramne”.

“Ovo je bilo sramno”, poručio je senator iz Arizone Džef Flejk, dok je njegov kolega iz Nebraske Ben Sas Trampove izjave nazvao bizarnim i istakao da je, najblaže rečeno, bilo potpuno pogrešno reći da za pogoršanje odnosa krivicu snose obe države.

Demokratski senator Čak Šumer iz Njujorka rekao je da nikada u istoriji jedan američki predsednik nije podržao protivnika onako kako je danas uradio Tramp, a bivši direktor CIA Džon Brenon je izjavio da je Trampovo ponašanje prešlo granicu kriminala i da “to nije bilo ništa manje od izdaje”.

Predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan, republikanac, rekao je da se “uopšte ne dovodi u pitanje rusko mešanje u predsedničke izbore 2016. godine, kao i u njihove pokušaje da potkopaju demokratiju u SAD i širom sveta, jer su to obaveštajne službe dokazale”.

“Predsednik mora da shvati da Rusija nije naš saveznik i da ostaje neprijatelj naših osnovnih vrednosti i ideala. SAD moraju i dalje Rusiju da smatraju odgovornom i zauvek da okončaju njene podle napade na demokratiju”, dodao je Rajan.

Odgovarajući na ove kritike, Donald Tramp je na putu natrag za SAD “tvitnuo” iz predsedničkog aviona:

“Kao što sam rekao danas i mnogo puta ranije, imam OGROMNO poverenje u MOJE obaveštajce. Međutim, ja takođe uviđam da bismo izgradili bolju budućnost ne možemo isključivo da se usredsredimo na prošlost – kao dve najveće svetske nuklearne sile moramo da se slažemo.”