Dušan Bajatović / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Radnici Azotare u štrajku, Bajatović kaže da će stečaj biti uveden

U ponedeljak ujutro članovi Samostalnog sindikata Azotare stupili su u štrajk zbog najave da će HIP Azotare u Pančevu, fabrika mineralnog đubriva i azotnih jedinjenja otići u stečaj. 

Kako piše Danas, jedini i osnovni zahtev štrajkača jeste da Azotara ne treba da ide u stečaj niti treba da bude privatizovana nakon sprovođenja tog procesa. Iz sindikata su saopštili “da ne vide ni jedan jedini razlog za stečaj s obzirom da fabrika dobro radi” te da nikakvih problema nije bilo u prvih šest meseci poslovanja u ovoj godini, a smatraju da je “potpuno nelogično Azotaru terati u stečaj i ako se zna da je fabrika investirala oko 20 miliona evra u izgradnju novog pogona za proizvodnju đubriva”.

Međutim, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je nakon sastanka sa menadžmentom i sa radnicima Azotare rekao da će stečaj biti uveden. Kako piše N1, dugovi HIP Azotare iznose oko 200 miliona evra, dvostruko više od vrednosti celokupne imovine fabrike, a 90 odsto dugovanja je upravo prema Srbijagasu, koji je i većinski vlasnik Azotare.

Bajatović je rekao da je za Azotaru u poslednjih 10 godina potrošeno 450 miliona evra sa računa Srbija gasa, da “Vlada po pritiscima MMF neće to da dozvoli i da plaća”, te da stečajni postupak neće biti pre 15. avgusta.

Pre nedelju dana ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da će nakon sprovedenog stečаjnog postupkа Azotara u sklаdu sа zаkonom biti ponuđenа nа prodаju i dodao da je pokretаnje stečаjne situаcije “ispunjenje obаvezа premа MMF-u, ali je pre svegа odgovorаn odnos premа grаđаnimа”.

Iz ministarstva je saopšteno da će zaposlenima biti ponuđena tri modela socijalnog programa: 200 evra po godini staža, trećina zarade zaposlenog za godinu staža, a za one koji imaju više od 15 godina staža, šest prosečnih plata u Srbiji.

Azotara je privatizovana 2006. godine, a privatizacija je raskinuta 2008. nakon što je litvanski kupac, uprkos ugovornoj obavezi da pet godina neće prodavati imovinu veću od pet odsto ukupne vrednosti fabrike, prodao pogon “Karbamid II”.

Azotara se nalazi na spisku 24 sporne privatizacije Saveta za borbu protiv korupcije, a za štetu nastalu nakon privatizacije, od 2013. je optužena 51 osoba za zloupotrebe prilikom prodaje regresiranog mineralnog đubriva. Suđenje je još uvek u toku.