Oliver Ivanović / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

I nakon pola godine nepoznate ubice Olivera Ivanovića

U ponedeljak, 16. jula, navršilo se šest meseci od ubistva srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića. Ivanović je ubijen s leđa 16. januara, ispred prostorija svoje stranke, kao odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica, a ni srpske ni kosovske institucije do danas nisu saopštile rezultate do kojih su došle njihove istrage. 

OEBS je saopštio da “šest meseci nakon ubistva Olivera Ivanovića, krivci ostaju na slobodi i javnosti je malo poznato u vezi sa eventualnim napretkom u istrazi“, preneo je portal Kossev.

“Ohrabrujemo organe za sprovođenje zakona i sve zainteresovane strane da učine sve kako bi se saznalo više po ovom pitanju“, navodi se u saopštenju OEBS-a i dodaje da je “ovaj slučaj bio i još uvek je veliki test za vladavinu prava na Kosovu”, uz ocenu da je pozitivan nedavni sastanak između policijskih istražitelja iz Prištine i Beograda, kao i “druge razmene“ između ovih timova.

Kossev je preneo i izjavu švajcarskog ambasadora na Kosovu Žan Huberta Lebeta:

“Ovo upućuje strašnu, ali jasnu poruku – da ljudi koji nastupaju i govore nezavisno mogu da budu ućutkani i da počinioci mogu računati na nekažnjivost. Beznadežnost policije i pravosuđa na Kosovu potkrepljena je tišinom Beograda koji je pokrenuo istragu o ovom slučaju bez ikakvog rezultata do danas. Mnogi ljudi, uključujući i mene, sećaju se Olivera Ivanovića kao nezavisne i jake osobe koja je izrazila svoje mišljenje bez obzira na potencijalnu štetu koju bi to moglo da mu izazove. U demokratskom društvu, svako treba slobodno da izrazi svoje mišljenje i da se ne plaši da bude ubijen zbog toga”, rekao je Lebet.

Ivanović je ubijen nakon medijskog linča pred lokalne izbore na Kosovu održane u oktobru prošle godine, u kojoj su učestvovali predstavnici Srpske liste, ali i neki funkcioneri iz Beograda i SNS, poput Marka Đurića, kao i TV Pink. Pre toga, u julu prošle godine Oliveru Ivanoviću zapaljen je automobil, a Ivanović je tada rekao da je “gotovo siguran da to nisu počinili Albanci”.

Na insinuacije da iza ubistva Ivanovića stoji Milan Radoičić, sada potpredsednik Srpske liste, Aleksandar Vučić je u februaru izjavio da “ne odbacuje mogućnost da je on učestvovao u tome”, ali da je taj čovek “znao da će svi da upere prstom u njega”, jer sukob njega i Olivera Ivanovića traje “od 2000. godine”.

Međutim, Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića, u izjavi za Danas tada je rekao da je “iznenađen predsednikovom izjavom”, i da ne veruje da su se Oliver Ivanović i Milan Radoičić ikada sreli:

“Ne vidim u kakvoj vezi, pa još i sukobu mogu da budu dva čoveka iz dva krajnje različita socijalna miljea, koja nemaju nikakvih dodirnih tačaka. Ne verujem ni da su se sreli. Zato me je iznenadila informacija da je među njima postojao sukob. Radojičić nije sa ovih prostora. On nije biznismen, ne znam čime se bavi, osim što se po gradu o njemu priča kao o uticajnoj ličnosti, ali po drugim osobinama. Oliver je imao informacije ko je Radojičić, na osnovu kojih je tražio da se nešto uradi po pitanju bezbednosti građana”, rekao je tada Miroslav Ivanović.

O tome kako je tekao medijski linč usmeren protiv Olivera Ivanovića pre lokalnih kosovskih izbora pročitajte u Istinomer Amneziji – Oliver Ivanović: Od kampanje do ubistva.