Zoran Zaev, premijer Makedonije / Foto: FoNet/TV FoNet

OCCRP: Ruski biznismen stoji iza nemira u Makedoniji

Kako je u ponedeljak pisao OCCRP (Projekat za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji – Organized Crime and Corruption Reporting Project), Ivan Savidi, ruski milijarder koji živi u Grčkoj, dao je barem 300.000 evra protivnicima promene imena Makedonije, da bi protestovali i pravili nerede u Skoplju. 

Savidi je bivši član ruskog parlamenta, piše OCCRP, i novac je davao makedonskim političarima iz različitih partija, članovima nedavno osnovanih radikalnih nacionalističkih organizacija i fudbalskim huliganima povezanih sa “Komitima”, navijačkom grupom FK Vardar, koji su učestvovali u nedavnim nemirima.

Prema pisanju OCCRP, “Komiti” su dobro poznati po svojim vezama sa politikom, naročito sa bivšom vladajućom strankom VMRO-DPMNE, i ranije su korišćeni da iniciraju političko nasilje. Sa druge strane, vlasnik FK Vardar je ruski milioner Sergej Samsonenko, koji živi u Skoplju i počasni je ruski konzul u makedonskom gradu Bitolju.

Istog dana makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da su “pripadnici najvijačke grupe ‘Komiti’ policiji rekli da su dobijali pare od biznismena iz Rusije da učestvuju na protestima protiv dogovora sa Grčkom”:

“Ti mladi momci iz ‘Komita’ su, kada su napali policajace bili pozvani na razgovor, pa su tada spominjali da su biznismeni iz Rusije dali pare i da su zato oni tu, da nemju ništa protiv ili slično”, rekao je Zaev novinarima, dodajući da to govori na osnovu izveštaja koje dobija.

Podsetimo, nakon 27 godina sporenja, Makedonija i Grčka nedavno su došle do sporazuma o budućem nazivu severnog grčkog suseda, koji bi trebalo da se zove Republika Severna Makedonija.

Da bi došlo do promene imena, u Makedoniji treba da bude promenjen Ustav i održan referendum, a Grčka se obavezala da će prestati da blokira prijem Makedonije u NATO i otpočinjanju pregovora za prijem u EU.

Pre nekoliko dana grčka vlada je nagovestila mogućnost proterivanja ruskih diplomata, zbog nezakonitog delovanja i “nepoštovanja” grčke države.

Grčki list “Katimerini” objavio je da će Grčka proterati dvojicu ruskih diplomata i uskratiti ulaz još dvojici, uz tvrdnju da su Rusi pokušali da potkupe predstavnike lokalnih grčkih vlasti i crkve tokom pregovora Atine i Skoplja o nazivu Makedonije. “Katimerini” je, pozivajući se na diplomatske izvore, objavio da je odluka o proterivanju ruskih diplomata usledila zbog “ilegalnih radnji protiv državne bezbednosti”, među kojima je i pokušaj da ugroze sporazum Grčke i Makedonije, postignut prošlog meseca.

Mediji su tada preneli da će Rusija objavila da će odgovoriti na isti način – proterivanjem dvojice grčkih diplomata. A nakon izjave Zorana Zaeva o povezanosti ruskih biznismena sa “Komitima”, ambasada Rusije u Skoplju ocenila ju je kao “politički neodgovornu”:

“Izjava Zaeva stavlja pod znak pitanja iskrenost zalaganja Vlade Makedonije za gradjenje dobrih odnosa s Rusijom. Sa žaljenjem konstatujemo da rusofobija sve više postaje alat u spoljnoj, ali i unutrašnjoj politici”, objavila je ruska ambasada na svom tviter nalogu.