Federika Mogerini / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Mogerini: EU odbila zahtev SAD da ekonomski izoluje Iran

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je u ponedeljak nakon sastanka sa šefovima diplomatija članica EU da je Evropa odbila zahtev SAD da ekonomski izoluje Iran i usvojila pravni instrument za zaštitu evropskih firmi u Iranu od američkih sankcija. 

“Odobrili smo osavremenjivanje statuta o blokadi, i preduzećemo sve mere da bi Iran mogao da ima ekonomske koristi od ukidanja sankcija”, rekla je Mogerini, dodavši da je situacija teška jer “težinu SAD u svetskoj ekonomiji nije moguće zanemariti”.

Američke sankcije protiv Irana počeće da se primenjuju počev od 6. avgusta, a istog dana stupiće na snagu i takozvani blokirajući statut, evropski zakon o blokadi sankcija. Evropski blokirajući statut ima za svrhu da omogući suprotstavljanje primeni američkih sankcija na sva preduzeća i fizička lica u svetu, po principu primene američkog prava i izvan teritorije SAD.

Mnoga velika evropska preduzeća, kao što je “Total”, odlučila su da se povuku iz Irana ako ne budu izuzeta iz američkih sankcija. Vašington je, međutim, odbio da izuzme iz sankcija evropska preduzeća nakon što je osudio nuklearni sporazum sa Iranom.

Sa druge strane, Tramp je prošle nedelje izjavio da će, pošto su SAD uvele oštrije sankcije protiv Irana, “u nekom trenutku morati da me nazovu i kažu ‘hajde da se dogovorimo’, pa ćemo se dogovoriti”, a Iran je u ponedeljak saopštio da, ukoliko Tramp želi da pregovara, mora da nazove Teheran, pošto je povukao SAD iz međunarodnog sporazuma čiji cilj bilo sprečavanje Irana da proizvede atomsko oružje.