Foto: Flickr/EU2017EE/Arno Mikkor

Tereza Mej: “Podržite me, ili neće biti Bregzita”

Britanska premijerka Tereza Mej upozorila je svoju podeljenu Konzervativnu partiju da možda “uopšte neće biti Bregzita” ukoliko joj unište plan da sklopi bliske odnose sa EU nakon izlaska Britanije iz Evropske unije, prenosi Rojters

“Moja poruka našoj zemlji ovog vikenda je jednostavna: moramo da se fokusiramo na krajnji cilj”, napisala je Mej u nedelju na svom Fejsbuk. “Ako to ne uradimo, rizikujemo da na kraju ne bude Bregzita”.

Povezujući sudbinu Bregzita sa sopstvenim opstankom na ovako eksplicitan način pokazuje koliko je njena pozicija nesigurna, nakon ulaska vlade u krizu i javnog kritikovanja njene strategije za izlazak iz EU od strane Donalda Trampa, piše Rojters.

U ponedeljak će parlament glasati o amandmanima na zakon o taksama u “post-Bregzit” carinskom režimu.

Podsetimo, odmah po objavljivanju plana za Bregzit premijerke Mej, dva ministra dala su ostavje, a jedan od njih bio je Boris Džonson, ministar inostranih poslova i jedan od najvećih zagovarača “Bregzita”.

A Donald Tramp je svoju posetu Velikoj Britaniji započeo dajući intervju tabloidu “The Sun”, u kojem je rekao da bi planirani sporazum Londona s Briselom “verovatno ubio” dogovor sa SAD.

Velika Britanija bi trebalo 29. marta naredne godine da zvanično napusti članstvo u Uniji, tačno dve godine od zvaničnog pokretanja procedure Bregzita. Na referendumu 2016. godine 52 odsto Britanaca izjasnilo se da njihova zemlja izađe iz EU.