Dejan Ilić / Foto: FoNet/Medija centar Beograd

Vučićev državni udar

Pisac i urednik u izdavačkoj kući “Fabrika knjiga” Dejan Ilić u tekstu na “Peščaniku” osvrće se na knjigu “Kako umire demokratija” politikologa Davida Runcimana, i zaključuje da bi Runciman “u skladu sa onim što piše bez oklevanja potvrdio da je Srbija u aprilu i maju 2017. doživela državni udar te da danas živi njegove posledice”. 

“Što se državnih udara tiče, Runciman objašnjava da vojni udari već neko vreme nisu jedini u toj grupi. Pored vojnog, imamo i a) ‘udar izvršnih vlasti’, kada postojeća izvršna vlast suspenduje demokratske ustanove, b) ‘krađu glasova na izborima’, kada se izborni proces namesti tako da se dobije određeni rezultat, c) ‘udar zasnovan na obećanjima’, kada demokratiju uruše ljudi koji zatim drže izbore da bi legitimizovali svoju vladavinu, d) ‘prekomerno jačanje izvršne vlasti’, kada oni na vlasti obesmisle demokratske ustanove, ali ih ne ukinu, e) ‘stratešku manipulaciju izborima’, kada izbori nisu fer i slobodni, ali se ne može tvrditi ni da su sasvim pokradeni.

U svim tim udarima (na demokratski poredak) više nije potrebna vojska naprosto zato što ih sprovode sami organi izvršne vlasti. Štaviše, akterima udara više nije od presudne važnosti da se vidi da je udar izveden a demokratija odbačena. Naprotiv, za efikasni udar je neophodno pretvarati se da je demokratija ostala netaknuta. Demokratija je tu krinka za subverziju i rušenje poretka, pa se može videti i kao, kako to kaže Runciman, prijatelj zaverenika. Ali, nije dovoljno držati samo fasadu demokratskih ustanova; pored toga, treba taj privid podupreti stalnim ponavljanjem demokratskih rituala – istina, ispražnjenih od smisla. To je ritualno i sve češće raspisivanje izbora ili referenduma, te gušenje javnog prostora komentarima koji ponašanje režima predstavljaju ako ne baš kao demokratsko, onda barem kao ponašanje u najboljem interesu građana.

Kao primeri za ovako izvedene udare, navode se politička zbivanja u Poljskoj, Mađarskoj i Turskoj. Za Sjedinjene Države pak još nije izvesno hoće li Trump uspeti da do kraja izvede svoj udar na poredak. Ako se sledi Runcimanova argumentacija, ono što Trumpu (još) nije pošlo za rukom u Sjedinjenim Državama, Vučić je već završio u Srbiji, kao što su to uostalom uradili i Erdogan, Orbán i Kaczyński u svojim zemljama.”

(Peščanik, 10. jul 2018. godine)