Sebastijan Kurc / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Kurc: “Odmah zaustaviti pregovore EU sa Turskom”

“Pregovori EU-Turska treba da se odmah zaustave, jer Turska se poslednjih nekoliko godina stabilno udaljava od Evrope i njenih vrednosti”, rekao je austrijski kancelar i lider konzervativne Austrijske narodne partije Sebastijan Kurc u intervjuu za grčki list Katimerini, prenosi B92

On je dodao i da bi trebalo da se usredsredimo na istraživanje drugih oblika saradnje EU i Turske, kao suseda. Kurc je tako ponovio stav koji je izneo u martu ove godine, kada je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, pred sastanak sa evropskim liderima u Varni, izjavio da je članstvo Turske u EU “strateški cilj” njegove zemlje.

Austrija je 1. jula preuzela predsedavanje EU od Bugarske, a Kurc je u intervjuu izjavio da je region zapadnog Balkana “ključni prioritet spoljne i evropske politike Austrije, kao i našeg predsedavanja EU”:

“Mi podržavamo liniju komesara za proširenje Johanesa Hana, jer obezbeđivanje zemljama Zapadnog Balkana časne perspektive i kredibilnog puta ka EU, služi našim bezbednosnim, političkim i ekonomskim interesima”, rekao je Kurc.

Austrijski kancelar je ocenio da u EU “ne sme biti članica prvog i drugog reda, niti razmena argumenata u kojima se neki osećaju moralno superiornijim od drugih”. Kada je reč o odnosu EU i Rusije, Kurc je rekao da “bez Rusije ne može biti održivog mira u Evropi” i založio se za postepenu normalizaciju odnosa.