Incident tokom Parade ponosa 2014 / Foto: Print screen N1

Vodinelić: Vučić nema pravo da komentariše presude

Osvrnuvši se na reakciju predsednika Aleksandra Vučića na ukidanje prvostepene presude žandarmima zbog fizičkog napada na njegovog brata tokom održavanja “Parade ponosa 2014”, profesorka prava i članica Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić izjavila je da predsednik Srbije, komentarišući sudske odluke, krši propise. 

Visokim državnim službenicima, podseća, uskraćeno je pravo da komentarišu sudske odluke da ne bi svojim autoritetom vršili uticaj na pravosuđe. “Postoji i preporuka Komiteta ministara Saveta Evrope kojom se pozivaju svi visoki državni funkcioneri da se uzdrže od komentarisanja sudskih odluka upravo iz tih razloga. Vučić, naravno, ne haje za Savet Evrope i to mu nije prvi put, jer je to radio i kao predsednik vlade, kad je činio sve da se ne donese pristojan zakon o nestalim bebama”, kazala je Rakić Vodinelić.

Vučić je u četvrtak, odgovarajući na pitanje o odluci Apelacionog suda, rekao “kada vas ubeđuju da su krivi bubrezi moga brata što su napali nečije prendreke” i  ironično primetio da je “normalno u autokratskom režimu, za šta ga optužuju”. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su u decembru prošle godine na uslovne kazne zatvora osuđena sedmorica žandarma zbog napada na Andreja Vučića i Predraga Malog i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom “Parade ponosa” 28. septembra 2014. godine. U obrazloženju odluke o ukidanju prvostepene presude žandarmima navodi se da je prvostepeni sud učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka i da je nepotpuno utvrdio činjenično stanje. Sud je istovremeno potvrdio oslobađajuću presudu komandantu žandarmerijskog voda Radetu Matiću i pravosnažno ga oslobodio optužbi kojima se teretio da nije preduzeo mere da spreči napad.