Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Liberije/Screenshot

Liberija: Diplomatski odnosi sa republikom Kosovo ostaju

Dva dana pošto je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo da je Liberija povukla priznanje Kosova, što je Priština odmah demantovala, Ministarstvo spoljnih poslova Liberije saopštilo je da ta zemlja ”ponovo potvrđuje bilateralne odnose sa Kosovom“.

“Vlada Republike Liberije želi da demantuje izveštaje na nekim međunarodnim i društvenim medijima o ukidanju diplomatskih odnosa sa Republikom Kosovo. Prema informacijama iz saopštenja Ministarstva spoljnih poslova, Liberija je bila jedna od prvih država koja je priznala suverenitet Kosova, 30. maja 2008. godine, nakon deklaracije o nezavisnosti, i ostaje privržena zajedničkom saopštenju o uspostavljanju diplomatskih odnosa. Obe zemlje nastavljaju da uživaju međusobnu saradnju i prijateljstvo”, navodi se u saopštenju koje je objavljeno u petak na zvaničnoj stranici liberijskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vest o tome objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova na svom Tviter nalogu u petak oko 10 sati ujutro, a samo dva sata ranije, oko osam ujutro, na sajtu RTS-a objavljeno je gostovanje ministra spoljnih poslova Liberije Gbezongara Milton Findlija, koji je govorio o razlozima za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u sredu je saopštilo da je šef diplomatije Liberije, Gbezongar Milton Findli, predao šefu srpske diplomatije, Ivici Dačiću, notu u kojoj, kako je navedeno, Liberija obaveštava Srbiju da je poništila svoje priznanje nezavisnosti Kosova. Istoga dana vest o povlačenju nezavisnosti dematovao je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, a isto se dogodilo i juče, kada je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova objavilo i navode iz saopštenja liberijskog ministarstva. “Činjenice protiv lažnih vesti: Vlada Liberije odbacuje lažne izveštaje srpskog ministra Ivice Dačića da je Liberija povukla priznanje Kosova”, objavljeno je na tviter nalogu kosovskog ministarstva.

Ovo nije prvi put da su zvanični Beograd i Priština davale oprečne informacije o zemljama koje su priznale Kosovo, a slučaj sa Liberijom dogodio se svega nekoliko dana uoči nove runde dijaloga u Briselu. Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači nastaviće razgovore u nedelju, 24. juna, uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u petak za novopazarski radio Sto plus da su pregovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ušli u bitnu fazu i da imaju dobar zamajac, iako je delovalo da će upasti u zastoj, prenosi Beta. On je izrazio nadu da će pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biti “brzo postignut”, ne precizirajući vremenski okvir u kojem bi to trebalo da se desi. “Teško je to definisati i ne želimo da veštački namećemo neki datum. Jasno je da on mora biti dogovoren i implementiran pre pristupanja Srbije EU. Normalizacija odnosa s Prištinom je jedan od glavnih elemenata u tom procesu, a u Strategiji za Zapadni Balkan je jasno navedeno da se bilateralni sporovi moraju rešiti pre nego neka država pristupi Evropskoj uniji”, izjavio je Fabrici.