Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Niški aerodrom definitivno predat državi

Posle višemesečnih polemika i protesta građana, Skupština Grada Niša donela je juče odluku da niški aerodrom “Konstantin Veliki” bude predat državi na upravljanje i to 43 glasova za, osam protiv i jednim uzdržanim glasom.

Prethodno su na sednici koja je trajala od osam ujutru, a glasano je nešto posle 15 sati, odbornici vladajuće većine u Skupštini Niša, koju predvodi Srpska napredna stranka, odbacili predlog opozicije da odlučivanje o niškom aerodromu bude povučeno sa dnevnog reda gradskog parlamenta, kao i predlog da se raspiše referendum o njegovoj sudbini. Tokom zasedanja nekoliko stotina građana dva sata je protestovalo pred zgradom Skupštine Niša protiv poklanjanja gradskog aerodroma “Konstantin Veliki” državi Srbiji.

Istovremeno, ispred zgrade Skupštine, Nišlije su od lokalnih odbornika tražile da ne glasaju da se imovina, upravljačka i osnivačka prava niškog aerodroma predaju republičkoj vlasti. Deo građana koji je protestovao pokušao je i da uđe u skupštinsku salu kako bi pratio sednicu, ali u tome su ih sprečili pripadnici obezbeđenja i komunalne policije. Predstavnik Inicijative Miloš Bošković rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ta organizacija proteklih meseci iznela 1.000 argumenata protiv predaje aerodroma, ali da gradska vlast nije reagovala, zbog čega tvrdi da je ona samo ispunila naređenje iz Beograda, što smatra izdajom građana Niša. “Naši lokalni političari pretvorili su se u obične poltrone koji samo slušaju naređenja sa vrha države, umesto da zastupaju interese građana. Oni jednostavno govore onako kako im se naredi iz Beograda, to je više nego očigledno. Izdali su građane zbog svoje partijske mašinerije”, naveo je Bošković.

Inače, neizvesnost ok sudbine ovog aerodroma trajala je mescima unazad. Početkom godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je kako je “država dozvolila niškom aerodromu da se razvija”, iako uzima putnike beogradskom”, što je niška Nacionalna kolacija za decentralizaciju ocenila kao “klasičan primer centralizma”. Građani Niša su se mesecima, protestujući na ulicama borili da “Konstantin Veliki” sačuvaju od upliva države, a od zvaničnika su dolazile oprečne informacije o razlogu preuzimanja aerodroma. Dok je ministarka saobraćaja, građevinasrtva i infrastruktire Zorana Mihajlović tvrdila da grad ne može da finasirra aerodrom, državni sekretar u njenom ministarstvu Zoran Ilić priznao je da je Ugovorom o koncesiji beogradskog aerodroma “Nikole Tesle” sa farancuskom komapnijom “Vansi” ograničeno razvijanje ostalih aerodroma u zemlji.