Protest u Nišu / Foto: Fonet, Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd"

Nišlije nastavljaju protest zbog “poklanjanja aerodroma”

Vlada Srbije neće “nikud odneti” niški aerodrom, već će ga razvijati da bi postao alternativa beogradskom aerodromu, izjavila je juče Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

“Vlada Srbije je od 2014. u niški aerodrom uložila 3,5 miliona evra”, rekla je Mihajlović, komentarišući proteste Nišlija zbog odluke Gradskog veća da Niš ustupi državi vlasništvo nad aerodromom “Konstantin Veliki”. Dodala je da je namera Vlade Srbije da Niš postane “čvorište putne i železničke infrastrukture”, ćemu će doprineti i izgradnja puta Niš-Merdare. “Nismo uprtili i poneli aerodrom u Beograd”, kazala je ministarka i navela da je od 2014. godine, kada je Vlada počela da ulaže u niški aerodrom, broj putnika povećan sa 1.300 na 335.000 godišnje, što je 280 puta više. Po njenim rečima, niški aerodrom od 60 miliona dinara svojih prihoda ne može da isplati ni plate zaposlenima, jer mu je za to potrebno 110 miliona dinara. Dodala je da će Vlada nastaviti da ulaže u taj aerodrom više od 10 miliona evra i da će sagraditi kontrolni toranj.

A građani Niša nastaviće danas u 10 časova proteste ispred Gradske kuće, jer je za prepodne najavljen dolazak upravo ministarke Mihajlović u njihov grad. Okupljanja će do dana održavanja Skupštine grada biti svakodnevno organizovana na zahtev građana koji su burno reagovali na predlog da se protest “zamrzne”. Predstavnici Nacionalne koalicije za decentralizaciju i Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) predočili su okupljenim građanima da je odluka o privremenom prekidu protesta doneta zbog predstojećih praznika, ali većina okupljenih nije prihvatila takav predlog. “Nemamo šta da praznujemo, zovite ljude da izađu na ulice, zovite radnike da izađu iz fabrika”, zahtevali su okupljeni građani. Čuli su se i predlozi za protestne šetnje i da se protesti organizuju ispred kuće gradonačelnika Niša.