Foto: Pixabay.com

Holandija blokira početak pregovora Albanije i EU

Holandski parlament blokirao je otvaranje pristupnih pregovora Albanije s Evropskom unijom uoči samita Unije sledeće nedelje, gde je Tirana trebalo da dobije odobrenje za početak pregovora o članstvu, preneo je portal Euroaktiv.

Više od polovine poslanika, 76 od 150, uključujući poslanike koji podržavaju vladu premijera Marka Rutea, blokiralo je početak pregovora Albanije s EU navodeći “ozbiljnu zabrinutosti oko borbe protiv korupcije”. Početak razgovara o članstvu Albanije i Makedonije u EU podržale su socijaldemokrate i zeleni, koji imaju ukupno 33 poslanika. Oni ocenjuju da će te balkanske zemlje raditi na vladavini prava, borbi protiv kriminala i korupcije ako imaju jasnu perspektivu učlanjenja. Poslanik demohrišćana Martin van Helvert je rekao da Holandija uviđa sve veći uticaj Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu, ali da nema razloga da se prave kompromisi oko kriterijuma za učlanjenje.

Euraktiv navodi i da u slučaju Makedonije, koja je postigla istorijski sporazum s Grčkom o imenu, nije izvesno da će na samitu dobiti odobrenje za početak pristupnih pregovora pošto bi Austrija mogla da blokira tu odluku Savet EU za opšte poslove će u ponedeljak i utorak razmatrati početak pristupnih pregovora Albanije i Makedonije, kao i otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom.