Brandenburška kapija, Berlin / Brandenburška kapija u Berlinu / Foto: Dennis Jarvis/Flickr

Miting i kontramiting u Berlinu

Oko 5.000 pristalica krajnje desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD) protestovalo je u Berlinu bizu Brandenburške kapije u nedelju pokazujući nezadovoljstvo odlukama Anglele Merkel u vezi sa njenim stavom o prihvatanju izbeglica. 

No, u blizini je više od 20.000 demonstranata organizovalo “kontramiting” protiv AfD-a, protestujući protiv onoga što smatraju povratkom ksenofobije i rasizma poznatih u “nemačkoj mračnoj istoriji”.

Kako prenosi Dojče Vele, među pristalicama AfD-a nalazili su se demonstranti sa obeležjima ekstremističke desnice, a glavne teme održanih govora bile su neprijateljstvo prema elitama i “patriotske teme”, uz poruke da Merkel mora da ode, da zemlja treba da zatvori granice prema “nepoželjnim strancima”, i da moraju da se “obnove red i vladavina prava”.

Sa druge strane, četvorostruko veći broj demonstranata je na razdaljini od nekoliko stotina metara skandiralo “Nacisti napolje” i “Ceo Berlin mrzi AfD”.

Podsetimo, pre desetak dana AfD je podneo žalbu Ustavnom sudu zbog odluke Angele Merkel u 2015. godini da odbaci evropska pravila o azilu i otvori nemačke granice za izbeglice. AfD je na izborima u septembru 2017. godine osvojila 13,5 odsto i postala prva partija ekstremne desnice koja je ušla u nemački parlament nakon više decenija.