Angela Merkel / Foto: FoNet/AP

Pobeda Merkel, rast ekstremne desnice

Demohrišćanska unija (CDU) aktuelne kancelarke Angele Merkel pobedila je na saveznim parlamentarnim izborima u Nemačkoj održanim u nedelju, 24. septembra. Savez CDU/CSU je osvojio 32,5 odsto (najgori rezultat od 1949. godine), SPD Martina Šulca je osvojila 20 odsto (najgori rezultat u istoriji), a ekstremna desnica Alternativa za Nemačku (AfD) je bila treća snaga na ovim izborima sa 13,5 odsto.

U savezni parlament su ušle još tri partije: Liberali (FDP) sa 10,5 odsto, Zeleni sa 9,5 i Levica sa osvojenih 9 odsto glasova.

Martin Šulc je najavio da će SPD ostati u opoziciji, tako da će verovatno biti moguća samo tzv. “Jamajka koalicija”, odnosno koalicija stranaka čije boje čine jamajčansku zastavu – CDU/CSU (crna boja), Zeleni (zelena) i Librerali (žuta). Ovakva koalicija još nije bila na vlasti na saveznom nivou.

Inače, osim katastrofalnih rezultata velikih partija (CDU/CSU osvojili 8,8 odsto manje nego na prethodnim izborima, SPD 5,5 odsto manje), i znatnog porasta ekstremne desnice (AfD porasla za 8,7 odsto), upada u oči velika razlika u rezultatima glasanja onoga što je nekada bila Zapadna i onoga što je nekada bila Istočna Nemačka.

Naime, u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj, CDU/CSU je osvojila samo 26,5 odsto, a druga partija po snazi su ekstremni desničari AfD sa čak 21,5 odsto. Treći su zeleni sa 16,5 odsto, a SPD je tek na četvrtom mestu sa svega 14,5 odsto. U nekadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj, CDU/CSU su osvojili 34 odsto, SPD 21,5, Liberali 11,5, a AfD 11 odsto.