Foto: Pixabay.com

Mediji, novinska udruženja i NVO za slobodu medija u Srbiji

Grupa od 27 medija, novinskih udruženja, novinara i organizacija civilnog društva saopštila je u nedelju 24. septembra da je “doneta odluka da se krene sa zajedničkim aktivnostima (…) u borbi za slobodu medija u Srbiji”.

Kako stoji u saoštenju, grupa je formirana “u nedelji u kojoj su kulminirali napadi na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara”: “U samo jednom danu ugašene su Vranjske, dogodili su se napadi na istraživačkog novinara KRIK od strane partije na vlasti, a novinarke su ponovo bile meta napada na naslovnoj strani lista Informer.”

Grupa je pozvala sve medije i organizacije da u četvrtak, 28. septembra “zajedničkom akcijom ukažu na postojanje medijskog mraka u Srbiji”, odnosno, da svi mediji, portali, veb strane i društvene mreže građanki i građana koji se pridružuju ciljevima ove grupe “u podne zamrače ekrane ili tokom tog dana obeleže svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizira medijski mrak sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji”.

U grupi se nalaze, između ostalih, ANEM, Asocijacija medija, Beogradski centar za ljudska prava, BIRN, BIRODI, CINS, Cenzolovka, CRTA, Danas, Građanske inicijative, Južne vesti, KRIK, Novi magazin, Vreme, NUNS, Peščanik, Transparentnost Srbija…

Istovremeno, Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) osudile su pritiske na novinare i medije u Srbiji. Predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard je istakao da bi “Vlada Srbije trebalo da jasno kaže da dosledno sprovodi zakone i da svi mediji i novinari imaju jednak tretman”, dok je predsednik IFJ Filip Lerut je izjavio da “kontinuirani napadi na novine Vranjske predstavljaju skandal za demokratiju u Srbiji”.