Foto: FoNet/MUP

Zašto je bio blokiran Beograd?

U noći između petka i subote, jake policijske snage sa dugim cevima maltene potpuno su blokirale Beograd. Kako je preneo RTS, “nema važnije saobraćajnice, niti mosta u Beogradu koji noćas nije bio pod racijom i policijskom prismotrom”.

RTS je preneo i nezvanična saznanja da su “naoružani policajci zbog probe akcije ’Vihor’ blokirali mostove Pančevački, Pupinov, Brankov, Stari železnički i Gazelu, kao i Autokomandu”, kao i Ibarsku magistralu i Bubanj potok.

B92 je javio da je akcija “Vihor” “najviši stepen pripravnosti policije koji se primenjuje najčešće u slučajevima kada su u pitanju potrage za ubicama ili osumnjičenima za ubistva”. Međutim, sve do zvaničnog saopštenja MUP-a, koje je došlo tek u subotu pre podne, vladalo je uverenje da je reč o – vežbi. Kako je pisao Blic, akcija je završena posle sat i po vremena, “a ni sami policajci nisu znali da je reč o vežbi”.

Tek se u subotu pre podne oglasio MUP, saopštivši da je u Beogradu i Prijepolju MUP sproveo “sveobuhvatnu kontrolu saobraćaja sa ciljem pronalaska lica po poternici, narkotika, nelegalnog oružja i pronalaska predmeta koji potiču ili su u vezi sa izvršenjem krivičnog dela”.

“Ovakvim postupanjem demonstrirana je spremnost pripadnika Ministarstva da u najkraćem mogućem vremenu podignu svoje resurse i postupanje na najviši mogući nivo, kako bi se zaštitila bezbednost građana, njihova imovina i izvršila kontrola lica i vozila, pri čemu je mogućnost bekstva takvih lica svedena na minimum”, piše još u saopštenju MUP-a, i najavljuje se da će i ubuduće biti “ovakvih aktivnosti”.

Ostaje, međutim, potpuno nejasno koji su konkretni rezultati ove akcije, i da li ih je uopšte i bilo. Takođe, MUP nije saopštio ništa o tome čime su bezbednost građana i njihova imovina bili ugroženi, čime je ovakvo ponašanje MUP-a još nerazumljivije i opasnije.