Grb Grada Beograda / Foto: Wikimedia.org

Beogradski izbori u decembru?

Prema pisanju medija koji su se pozivali na izvore u SNS, beogradski izbori bi mogli da uslede u decembru ove godine, prenosi Beta.

Listovi Alo i Blic  su preneli da je u nedelju održan skup vladajuće SNS u hali Pinki u Zemunu, te da bi datum lokalnih izbora za Grad Beograd mogao da bude 10. decembra.

B92 je preneo da je Aleksandar Vučić nakon govora u hali Pinki pozvao naprednjake da “već od ponedeljka započnu kampanju za izbore Skupštinu Beograda”. Po pisanju ovog portala, Vučić je izjavio da će beogradski izbori biti poslednji put kada će SNS nastupiti pod listom sa imenom “SNS – Aleksandar Vučić”.

B92 prenosi i da se posle Vučića okupljenima obratio i Nebojša Stefanović i “najavio da bi izbori za Skupštinu grada Beograda mogli da budu održani već u decembru ove godine”.

Podsećamo, poslednji izbori u Beogradu bili su održani u martu 2014. godine, a gradska skupština je konstituisana u aprilu.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana.

Međutim, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Skupština jedinice lokalne samouprave se raspušta tek mesec dana nakon razrešenja, odnosno, podnošenja ostavke predsednika opštine ili opštinskog veća – u slučaju da se ne izaberu novi funkcioneri.