Ivica Todorić: Oteli su mi Agrokor

Uprkos tome što je u aprilu predao svoju firmu Agrokor hrvatskoj državi, Ivica Todorić je na svom nedavno pokrenutom sajtu optužio Vladu Hrvatske za “otimanje imovine kakvo nije zabeleženo u savremenoj Evropi”.

Todorić je najavio pokretanje “svih raspoloživih pravnih radnji u Hrvatskoj i pred međunarodnim telima radi zaštite vrednosti ulaganja u Agrokor, radnih mesta i privreda država u kojima kompanija posluje”. On je dodao i da će “u potpunosti razotkriti spregu politike, privatnih interesa čelnika fondova i važnih ljudi iz samog Agrokora, a koja je stvarni razlog donošenja neustavnog leks Agrokora”.

Osnivač Agrokora je u saopštenju izjavio da su i on i uprava potpisali aktivaciju “leks Agrokora” pod ucenom, prisilom, pretnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i “neviđenim medijskim linčem”, a da je hrvatska Vlada bila “ključni učesnik te kampanje i sprovoditelj protivustavne i nezakonite nacionalizacije, koja će po posledicama za hrvatsku ekonomiju i industriju biti ravna veleizdaji”.

Prema njegovim rečima, Vladinom odlukom o nacionalizaciji Agrokora prouzrokovana je šteta koja se meri u milijardama kuna.

Podsetimo, 7. aprila, kada je predao Agrokor Hrvatskoj, Todorić je izjavio: “Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi.”, poručio je tada Todorić.

Procenjuje se da su gubici Agrokora u 2016. godini bili između 1,6 i dve milijarde evra.