Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Brnabić: Srbija nije zarobljena država, posetili su je i Mogerini i Tusk

U intervjuu kojeg je dala novinarki Danici Vučenić u emisiji “Kvaka 23”, predsednica vlade Ana Brnabić rekla je da Srbija “svakako nije ‘zarobljena država”, kako piše u Strategiji EU za proširenje na Zapadni Balkan: 

“Ne bi u Srbiji od početka godine imali posetu predsednika Evropskog parlamenta i predsednika Evropske komisije, i visoke predstavnice Federike Mogerini, i Donalda Tuska, da smo za njih zarobljena država. Mislim da su koristili to kao termin za Zapadni Balkan. Ja (taj izraz) svakako ne bih primenila na Srbiju i ne mislim da se taj termin uniformno odnosi na sve države, odnosno teritorije Zapadnog Balkana”, rekla je Brnabić i dodala da ona misli da Makron “nije mislio na Srbiju” kada je govorio o zaustavljanju proširenja EU, već da je “mislio na neke druge zemlje Zapadnog Balkana”.

Ona je izjavila da je predlog Siniše Malog za ministra finansija je bio zajednički izbor nje i Aleksandra Vučića, dodavši da je njoj njen posao ”mnogo olakšan time što se ja u najvećoj mogućoj meri slažem sa politikom Aleksandra Vučića i njegovom vizijom za Srbiju“.

Govoreći o aferama Siniše Malog, Brnabić je implicirala da su to veštački stvorene afere:

“Pa vi sutra možete da napravite aferu za mene, je l’ to znači da je ta afera istinita?”

Na pitanje zašto priča da joj je Vučić mentor, Brnabić je odgovorila “zato što se toga ne stidi”:

“Mislim da je bitno da to građani Srbije čuju, zato što je važno da postoji neki kontinuitet. (…) Važno da građanima Srbije pošaljemo poruku da nema ništa loše u tome da se konsultujete sa ljudima za koje mislite da neke stvari znaju bolje, da su ih radili na pravi način. Ja nisam najpametnija na svetu. Pa tačno da sam predsednica Srpske napredne stranke, ja ne bih bila najpametnija na svetu”, rekla je Brnabić.

Govoreći o rušenju u Savamali i (ne)rušenju ilegalnog objekta na vrhu Kopaonika, predsednica vlade bila je dosta konfuzna, naglasivši više puta da “mi ne možemo da biramo kada ćemo biti pravna država”:

“U Savamali su bili neki nelegalni objekti, pa je neko… i, je l’ su svi pohvalili zato što je to bilo nelegalno, pa je bila vladavina prava, država je bila mnogo spora, pa nema veze… I ovde, pošto je vladavina prava spora, onda ja treba da izađem bagerom i da to srušim?

Da li mi možemo da biramo kada hoćemo vladavinu prava? Da li će meni Srbija, ili ta Srbija koja me danas kritikuje što ne idem bagerom da rušim, da li će onda meni svaki sledeći put, kad ja mislim da je nešto nelegalno, i da je došlo do kraja u tom procesu, ili taj proces ne ide dovoljno brzo, da ja odem i da srušim?”

Najzad, govoreći o medijskoj strategiji, Ana Brnabić je rekla da je ona bila završena ,ali da “nismo želeli da idemo sa njom, zato što nije imala legitimitet”. Brnabić je rekla i da “nije istina” da novinare, koji nisu provladini, i vlast i tabloidi koji podržavaju vlast tretiraju kao neprijatelje:

“Ja kad imam bilo kakav događaj, svi mediji su pozvani… I ja stojim 20 minuta i odgovaram na sva pitanja”, rekla je predsednica vlade.