Objekat na Kopaoniku / Foto: Print screen N1

“Promenjen broj parcele spornog bifea na Kopaoniku”

Parcela na kojoj je izgrađen nelegalni objekat od oko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu na Kopaoniku više ne postoji, a bespravni objekat sada se nalazi na parceli pod novim brojem, piše “Insajder”.

Navodi se da bi to mogao da bude razlog da Upravni sud odbaci rešenje o rušenju koje je donela Republička građevinska inspekcija (RGI), jer se ono odnosi na objekat na staroj, sada nepostojećoj parceli. Istovremeno, kako se ističe, na novoj parceli upisan je objekat, bez napomene da nema građevinsku dozvolu, koja bi po pravilu trebalo da stoji. Podela parcele na kojoj je se nalazi sporni objekat izvršena je prošlog decembra, objekat je upisan i u katastar, iako je, kako navodi “Insajder”, investitorka Snežana Mitković dobila saglasnost niza institucija za izgradnju ski-bifea, a ne betonsko-armiranog objekta od više od 1.000 kvadrata. U odgovoru na pitanja “Insajdera” iz Službe katastra Opštine Brus navode da je zahtev za preparcelaciju podnelo Javno preduzeće “Skijališta Srbije” u novembru, a promena je evidentirana nakon što je odluka postala pravosnažna, tokom ove godine. Uprkos tome što u “Skijalištima” tvrde da je to urađeno zbog nove staze, takva odluka doneta je u periodu kada je RGI, i to nakon pisanja BIRN-a, prvi put izašla na teren i ustanovila da se u Nacionalnom parku gradi bespravni objekat. Inspekcija je tada donela prvo rešenje o rušenju, a zatim i konačno 24. januara. “Kako sada stoje stvari, postoje velike šanse da će RGI morati da donese novo rešenje o rušenju sa novim brojem parcele. U tom slučaju uslediće nova žalba, novi rokovi, a sa tim i odlaganje rušenja”, navodi “Insajder”. U međuvremenu, dok teku zakonske procedure, u bespravnom objektu u prizemlju otvoren je restoran koji radi najmanje mesec dana. Kako se može videti na fiskalnom računu koji je “Insajder” dobio u restoranu, restoranski deo drži firma “Vrh 2017” iz Brusa. Prema podacima Agencije za privredne registre zastupnica ove firme je Sonja Miljković, koja je ovu ugostiteljsku radnju registrovala 5. decembra, dok je u PDV sistem ušla za manje od mesec dana – 1. januara.

Podsetimo, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je nedavno da privatni “ski-bar” na Pančićevom vrhu ne može biti legalizovan, jer je protiv propisa podignut u Nacionalnom parku Kopaonik.