Vašington / Foto: Pixabay.com

SAD uvele sankcije za 19 ruskih državljana i pet kompanija

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa uvela je juče sankcije protiv 19 ruskih državljana zbog njihovog navodnog mešanja u predsedničke izbore u SAD, a među njima je i 13 osoba protiv kojih je optužnicu podigao specijalni savetnik Robert Muler u okviru istrage o umešanosti Rusije.

Sankcijama je obuhvaćeno i pet ruskih kompanija, uključujući Agenciju za istraživanje interneta (IRA), optuženu da stoji iza obimne kampanje širenja dezinformacija na internetu, u cilju uticanja na ishod izbora 2016, na kojima je Tramp pobedio Hilari Klinton. Ministarstvo finansija SAD objavilo je juče odluku o uvođenju sankcija, u vreme oštrih kritika na račun Trampa i njegove administracije što nisu iskoristili ovlašćenja koja je odobrio Kongres SAD da kazne Rusiju zbog mešanja u izborni proces. Nove sankcije će značiti i prvu upotrebu ovlašćenja koje je Kongres usvojio prošle godine.Sada je zamrznuta sva imovina koju sankcijama pogođeni pojedinci i kompanije eventualno imaju u SAD, a američkim državljanima je zabranjeno poslovanje s njima. Među 19 ruskih državljana su i zvaničnici koji rade za vojnu obaveštajnu službu GRU. Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, u izbore su se mešali i GRU i ruska vojska i oni su “direktno odgovorni” za sajber napad na brojne kompanije širom Evrope prošlog juna. Sankcije su uvedene Jevgeniju Prigožinu, koji je poznat kao “kuvar” ruskog predsednika Vladimira Putina. On je bio na čelu IRA iz Sankt Peterburga, čijih 12 radnika je takođe pogođeno sankcijama, a svi oni su obuhvaćeni Mulerovom optužnicom prošlog meseca. Ministarstvo finansija navelo je da je ta firma “stvorila i upravljala ogromnim brojem naloga nepostojećih ličnosti koje su se predstavljale kao američki građani” i da je “tom aktivnošću plasirala hiljade objava koje su na internetu videli milioni ljudi”. Takođe, sankcijama je obuhvaćeno i šest radnika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), zbog sajber napada čija su meta bili ruski novinari, opozicione ličnosti, strani političari i američki zvaničnici. Neimenovani američki bezbednosni zvaničnici rekli su da su FBI, Ministarstvo unutrašnje bezbednosti i obaveštajne agencije utvrdili da je ruska obaveštajna mreža odgovorna za niz sajber napada koji su počeli pre godinu dana, a čije su mete bile ključni sektori američke ekonomije, energetski, nuklearni, trgovinski, kao i sektori avio-sabraćaja, vode i proizvodnje.

A ruska vlada saopštila je da priprema uzvratne mere. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Kremlj na sankcije odgovara smireno i “u hodu”. Kako je prenela agencija TASS, Rjabkov je rekao da su američke akcije “povezane s američkim unutrašnjim haosom, a naravno i s ruskim izborima”.