Moskva / Foto: Pixabay.com

Zapadni lideri optužili Rusiju za napad nervnim agensom

Lideri SAD, Francuske, Nemačke i Velike Britanije saopštili su juče da su jedinstveni u optužbi da je Rusija kriva za napad nervnim agensom na bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripalja.

U retkom zajedničkom saopštenju, predsednici Donald Tramp i Emanuel Makron, kancelarka Angela Merkel i premijerka Tereza Mej naveli su da “nema prihvatljivog alternativnog objašnjenja” za odgovornost Rusije za napad 4. marta u Engleskoj. Oni su istakli da to što Rusija nije odgovorila na “legitiman zahtev” Velike Britanije za objašnjenjem “dalje podvlači njenu odgovornost”. Lideri četiri zemlje naglasili su da je upotreba hemijskog oružja “napad na suverenitet Velike Britanije” i “kršenje međunarodnog prava”. Podsetimo, bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija nađeni su prošle nedelje u nesvesnom stanju na klupi u engleskom gradiću Solzberiju, a i dalje su u kritičnom stanju. Velika Britanija je Rusiji dala rok do utorka u ponoć da objasni kako je nervni agens “novičok”, razvijen u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, dospeo u Solzberi, a pošto ona to nije učinila Britanija je proterala 23 ruske diplomate i suspendovala kontakte na visokom nivou s Moskvom.  A generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je juče da je trovanje Skripalja i njegove ćerke “opasan model ruskog ponašanja tokom mnogih godina” i optužio Moskvu da “briše granicu između mira, krize i rata.”

S druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naglasio je da će Rusija na potez Londona odgovoriti proterivanjem britanskih diplomata. Kazao je da će se to desiti “uskoro” i dodao da će Moskva o tome zvanično obavestiti London. Lavrov je ocenio da je cilj britanske tvrdnje o povezanosti Moskve s trovanjem da pažnju javnosti skrene s britanskog izlaska iz EU. A zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov istakao je da Moskva nikada nije razvijala, uključujući i period bivšeg SSSR, programe hemijskog oružja „novičok“, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov napomenuo da će odluku o tome kako će se odgovoriti Londonu doneti predsednik Vladimir Putin i da “nema sumnje da će izabrati opciju koja najbolje odražava ruske interese”.