Foto: Pixabay.com

BIRN: Vlast poklekla pod pritiskom izdavača udžbenika

Kako je pokazalo istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN), zakonodavna i izvršna vlast podlegle su pritiscima izdavača udžbenika da se iz novog zakona o udžbenicima izbace odredbe koje ograničavaju njihovu zaradu. 

“Ako se primeni novi zakon o udžbenicima bićemo primorani da obustavimo sve naše aktivnosti u Srbiji, što verujem da nije u interesu Vlade i ne ide u prilog njenih nastojanja da privuče nove investicije”, preneo je BIRN pismo Filipa Hausmana, prvog čoveka izdavačke kuće “Klet”, upućeno tadašnjem premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u aprilu 2015. godine, povodom predloga Zakona o udžbenicima koji je čekao da uđe u Skupštinu.

Iako te 2015. godine zakon o udžbenicima nije uslišio zahteve “Kleta”, novi zakon iz 2018. jeste.

“Početkom aprila 2018. godine, Skupština Srbije je izglasala novi Zakon o udžbenicima iz koga su ispali svi problematični delovi koji su smetali izdavačima, a pre svega ‘Kletu’”, piše BIRN, uz napomenu da “Klet zajedno sa svojim ćerka firmama pokriva skoro 50 odsto tržišta udžbenika za osnovne škole”, a celo tržište udžbenika procenjuje na oko 50 miliona evra.

BIRN piše i da je borba za tržište “smanjila transparentnost i povećala korupciju prilikom nabavke udžbenika”, te da je “praksa ‘nagrađivanja’ nastavnika i škola u slučaju da se opredele za određenog izdavača počela od dana kada je otvoreno tržište i vremenom je poprimala ogromne razmere”.

Zakonom je bilo predviđeno da Ministarstvo prosvete i Ministarstvo trgovine usaglase pravilnik po kome bi se formirala cena udžbenika, ali pravilnik nikada nije stupio na snagu, piše BIRN i prenosi izjavu tadašnjeg pomoćnika ministra prosvete Milovana Šuvakova da je nemačka ambasada sprečila donošenje tog pravilnika.

Tadašnji ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je za BIRN da mu je tadašnji šef kabineta Aleksandra Vučića Ivica Kojić rekao da “zakon neće ući u Skupštinu dok se ne dogovoriš sa Kletom”.

BIRN piše i da je Verbić u februaru 2016. godine pisanim putem “obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije da je tokom izrade Zakona bio ‘izložen pritiscima, pretnjama i pokušajima zastrašivanja od strane određenih izdavačkih kuća, kao i drugih lica koja su bila povezana sa tim izdavačima’“, kao i da je Više javno tužilaštvo po ovom pitanju utvrdilo da “izdavačke kuće nisu počinile krivično delo” i donelo odluku da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka.

“Novim Zakonom iz aprila 2018. godine predviđeno je veće prisustvo digitalnih udžbenika u školama, ali i ova novina je unela razdor među izdavače”, piše BIRN i dodaje da su u februaru 2018. godine “mesec i po dana pre nego je usvojen novi Zakon, ministar Šarčević i premijerka Ana Brnabić, javno promovisali digitalni udžbenik izdavača ‘Klet’ prilikom posete jednoj školi u Beogradu”.

“Slučajno ili ne, ali ‘Klet’ je još pre tri godine, kao prvi izdavač u Srbiji, počeo sa digitalizacijom udžbenika, i to u okviru projekta dodele besplatnih tablet računara za nastavnike”, piše BIRN, i prenosi izjavu Srđana Verbića da zakon o udžbenicima iz 2018. “nije zakon o udžbenicima, već zakon o izdavačima”: “To je sve direktna posledica nekontrolisanog upliva velikih izdavača u tržište udžbenika”.

Zbog velikog broja tableta koje je “Klet” poklanjao nastavnicima, Agencija za borbu protiv korupcije u aprilu 2016. godine osnovala je specijalnu radnu grupu koja će se baviti zloupotrebama prilikom nabavki udžbenika, međutim, piše BIRN, dolaskom novog ministra prosvete Mladena Šarčevića, prekinut je rad ove radne grupe jer “novi ministar dalje nije obaveštavao Agenciju o korupciji u prosveti vezano za udžbenike“.