Foto: Google Maps

Nimic: Pregovori o imenu Makedonije su u završnoj fazi

U subotu je posrednik UN u sporu između Skoplja i Atine Metju Nimic najavio da će tokom ove nedelje biti nastavljeni pregovori o pronalaženju rešenja u vezi sa imenom Makedonije u Briselu, ali još nije poznato u kojem formatu. 

Iz makedonskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da će resorni ministar Nikola Dimitrov u ponedeljak i utorak, 28. i 29. maja, boraviti u Briselu na radnim sastancima sa visokim zvaničnicima EU, preneli su skopski mediji.

Tokom grčko-makedonskog sastanka u Njujorku, posredik Nimic rekao je da su “pitanja dobro definisana i da su strane spremne da reše spor štiteći svoje nacionalne interese”.

Makedonija očekuje da dobije datum za početak pregovora EU na samitu Unije u junu, a poziv za članstvo u NATO na samitu Alijanse u julu, te da je rešenje budućeg imena zemlje ključni uslov za ispunjenje ovih ciljeva.

Sa druge strane, Makedonska informativna agencija (MIA) prenela je u nedelju informaciju da će jedna od glavnih tema na Savetu za spoljne poslove Evropske unije, koji je zakazan za ponedeljak 28. maj, biti napredak u pregovorima o imenu Makedonije.

MIA prenosi da će makedonski i grčki ministri spoljnih poslova Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov nastaviti sa pregovorima u Briselu, nakon runde u Njujorku.

Ipak, uprkos očekivanjima obe strane da je dogovor blizu, lider grčke opozicione partije Nova demokratija Kirjakos Micotakis izjavio je da “možemo da živimo” sa nerešenim problemom oko imena Makedonije “još 2-3 godine”, s obzirom da problem nije rešen već 20 godina.

Micotakis je rekao i da mu je grčki premijer Aleksis Cipras saopštio da razmatra ime “Republika ilindenska Makedonija”, na šta mu je lider Nove demokratije odgovorio da je to “najgore moguće rešenje”.

Micotakis je dodao i da “Grci koji, posle osam godina krize, smatraju da su doživeli niz ekonomskih poraza, nisu u stanju da prihvate nešto što shvataju kao na nacionalni ustupak”.