Foto: Pixabay

Teška rasprava o novim čelnicima EU, nastavak 30. juna

Lideri Evropske unije su u četvrtak naveče Briselu usvojili Strategijski program 2019-24. za ekonomsko i političko jačanje Unije i zaštitu građana i sloboda, dok je dogovor o novom kandidatu na funkciji predsednika Evropske komisije odložen za 30. jun.

Teška rasprava vodila se oko izbora novih čelnika, naročito Evropske komisije, te Evropskog veća, Evropske centralne banke i Evropskog parlamenta, prenose agencije.

Izvori na zasedanju preneli su novinarima kako šefovi država ili vlada EU žele u tome imati ključnu ulogu, ali i ujedno osigurati podršku u EP, gde nijedna grupacija političkih stranaka na nedavnim izborima nije dobila veću prednost.

Izbor novog predsednika Evropske komisije postao je zamršen pošto su dve ključne grupe, socijalista i liberala-centra, stavile do znanja da ne podržavaju kandidata konzervativne Evropske narodne partije Martina Vebera, iako je on dobio podršku nemačke kancelarke Angele Merkel.

Tako su sada ojačali položaje kandidati socijalista Frans Timermans i liberala-centra Margret Vestager, ali se šanse da budu postavljeni za novog čelnika EK-a daju i drugim ličnostima.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je bio vrlo nenaklonjen Veberu, izjavio je kako Pariz želi “konstruktivno rešenje i najbolji tim za Evropu”, uz opasku da su kandidati partijskih grupa u EP-u “vrsta evropske fikcije, jer nemaju demokratski legitimitet”.

Rasprava na samitu mogla bi biti produžena i u petak, navode agencije.

U Strategijskom programu 2019-24 kao prioriteti su postavljeni: zaštita građana i sloboda, razvoj snažne ekonomske baze, izgradnja klimatski čiste, zelene, poštene i socijalne Evrope, kao i unapređenje evropskih interesa i vrenosti na svetskoj ravni.