Borko Stefanović / Foto: FoNet

Zakazan početak suđenja za napad na Borka Stefanovića

Pripremno ročište u postupku za napad na lidera Levice Srbije, Borka Stefanovića, aktiviste ove stranke i policajca u Kruševcu, Viši sud u ovom gradu zakazao je za 16. jul ove godine, gotovo osam meseci nakon što je u Kruševcu napadnut Borko Stefanović zajedno sa aktivistima ove stranke.

Prema zakonu pripremna ročišta su zatvorena za javnost, a Viši sud u Kruševcu odbio je da Insajderu dostavi optužnicu koju je javni tužilac podigao, a taj sud potvrdio još početkom maja ove godine.

“Imajući u vidu da je zakazano pripremno ročište koje se održava bez prisustva javnosti, te da još uvek nije javno izložena optužba, ovaj sud nalazi da u ovom trenutku ne treba omogućiti tražiocu informacije jer bi se time omelo i otežalo vođenje sudskog postupka”, navodi Viši sud u odgovoru Insajderu.

Činjenica je, međutim, da se prema zakonu optužnica čita na glavnom pretresu, a da su stranke u postupku optužnicu dobile pre pripremnog ročišta.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut je 23. novembra u Kruševcu kada je krenuo na tribinu Saveza za Srbiju. Dan nakon napada na konferenciji za novinare Borko Stefanović je ispričao da je udaren metalnim predmetom u potiljak pred ulazom u Mesnu zajednicu Rasadnik gde je bila zakazana tribina. On je naveo da su ga napadači šutirali nogom u glavu i dok je ležao u nesvesti, a pošto su mu u pomoć pritrčala i dvojica aktivista Levice Srbije, napadači su se obrušili i na njih.

Sam Stefanović kao i Savez za Srbiju napad su okarakterisali kao pokušaj ubistva, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pre zvaničnog saopštenja policije izjavio da su napadači uhapšeni kao i da su Stefanović i još dva mladića zadobili lakše povredu.