Foto: FoNet/EbN

Odložen sastanak u Parizu

Sastanak u Parizu, na kojem je trebalo da se sastanu najviši predstavnici Srbije i Kosova u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, je odložen, potvrdili su pres služba nemačke Vlade i kabinet francuskog predsednika Makrona.

„Tačno je da će sastanak najavljen za 1. jul biti odložen“, navodi se u odgovoru pres-službe nemačke vlade na upit Dojče velea. „Nemačka i Francuska ostaju u bliskom kontaktu sa Kosovom i Srbijom“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije ocenio da sastanak gotovo sigurno neće biti održan jer prištinska strana ne želi da razgovara o važnim pitanjima, pre svega o ukidanju taksi na robu iz Srbije i BiH. On je naveo da se Srbija ponašala konstruktivno i ozbiljno, da želi dijalog i rešenje, ali ne može da se uđe u razgovore u kojima mora reći unapred da će potpisati nezavisnost, a da se o taksama ne priča.

Samit zvaničnika Beograda i Prištine u Parizu zakazan je za 1. jul i to na sastanku u Berlinu na kojem su čelnici Nemačke i Francuske pokušali da pokrenu dijalog koji je u potpunosti prekinut nakon što je Priština uvela takse od 100 odsto na srpsku robu.

Podećamo da je Vlada Kosova je u novembru prošle godine uvela takse od 100 odsto na srpske proizvode, zbog čega je suspendovan dijalog Beograda i Prištine u Briselu, dok su srpski zvaničnici poručili da on neće biti nastavljen dok carine na robu iz Srbije ne budu ukinute.