Foto: Print screen FATF

Srbija skinuta sa “sive liste” FATF

Srbija je skinuta sa “sive liste” liste Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca FATF nakon godinu dana. To je u Minsku potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je to „izvanredna vest”. Premijerka Ana Brnabić je juče međutim izjavila da još nema zvaničnu potvrdu od FATF. 

Srbija je na listu rizičnih zemalja stavljena u februaru 2018. godine, u društvu zemalja poput Bocvane, Etiopije, Gane, Sirije, Pakistana. U međuvremenu je urađeno pet revizija, odnosno analiza ostvarenog napretka. Srbija je sa liste skinuta tek nakon poslednje revizije koja je završena u junu, podseća Insajder.

Srbija je, inače, jedina u regionu koja se našla na ovoj listi. Nemanja Nenadić iz organizacije “Transparentnost Srbija” za N1 je rekao da Srbija jeste napravila napredak po pitanju regulative i zakona i zbog toga je bilo za očekivati da Srbija bude skinuta sa liste FATF-a.”Međutim ono što nam nedostaje u društvu, a pogotovo da bismo bolje razumeli fenomen pranja novca, jeste rasprava o svim razlozima koji su stajali iza tog stavljanja na sivu listu… U drugim državama su se vodile ogorčene rasprave o odgovornosti kada su objavljivani “rajski”, panamski papiri, koji su pokazali da tu i neki ljudi iz tih država imaju račune i tako dalje. U Srbiji nije bilo nikakve rasprave, nikakvog zvaničnog saopštenja”, naglasio je Nenadić.

Preporuke Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma direktno su vezane i za dva glavna pregovaračka poglavlja za ulazak Srbije u EU – poglavlje 23 u oblasti borbe protiv korupcije i 24 u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma. Kada su otvorena u julu 2016, Srbija se između ostalog, obavezala da će svoje zakonodavstvo uskladiti sa 40 preporuka FATF.