Foto: pixabay.com

Predsednik gruzijskog parlamenta nakon protesta podneo ostavku

Predsednik gruzijskog parlamenta, Irakli Kobakhidže podneo je ostavku nakon uličnih nereda koji su izbili u Tbilisiju, izazvani obraćanjem ruskog poslanika u parlamentu te države, rekao je novinarima jedan od lidera vladajuće partije Gruzijski san, Kaha Kaladze.

Više od 200 osoba povređeno je na demonstracijama u glavnom gradu Gruzije nakon što je policija koristila gumene metke, suzavac i vodene topove protiv demonstranata pred zgradom parlamenta tokom obraćanja ruskog poslanika Sergeja Gavrila, a polovina povređenih je još uvek u bolnici.

Ostavka predsednika parlamenta bila je jedan od zahteva demonstranata.

Gruzija i Rusija su vodile kratak rat u avgustu 2008. oko gruzijskih otcepljenih regiona Abhazije i Južne Osetije. Taj rat je Gruzija izgubila, a Abhazija i Južna Osetija proglasile su nezavisnost.

Dve zemlje prekinule su diplomatske odnose nakon rata, ali su poslednjih godina preuzele korake za obnavljanje odnosa. Gruzija je ukinula vize za ruske posetioce, a Rusija je ukinula zabranu uvoza gruzijskog vina.

Međutim, animozitet prema Rusiji još uvek je jak zato što Kremlj podržava dve separatističke vlade, kao i zbog ruskog finansiranja i naoružavanja separatističkih grupa u tim regionima.