Foto: FoNet/Dragan Antonić

Putin u emisiji odgovarao na pitanja, građani se žale na standard i male plate

Predsednik Rusije Vladimir Putin suočio se s talasom žalbi i prigovora o niskom životnom standardu u višečasovnoj TV-emisiji u kojoj je odgovarao na pitanja građana. Više od 1,5 miliona ljudi poslalo je svoja pitanja telefonom, video-pozivima ili elektronskom poštom.

Građani su pitali: “Kada će život postati bolji, makar malo?”, “Zašto su tako niske plate?”, “Zašto nemamo dovoljno za hranu?”.

Jedan građanin, koji se predstavio kao vatrogasac, rekao je da ima platu svega deset hiljada rubalja (oko 130 evra), dok je jedna porodilja saopštila da mesečno dobija “smešnih 50 rubalja (oko sedam evra)”.

U pozivima je bilo žalbi i na nedostatak životno važnih lekova, na oronule puteve i škole, prepune bolnice.  Putin je obećao povećane plata i socijalnih primanja, i ukazao da je Rusija pogođena padom cena nafte i gasa i međunarodnim sankcijama.

Putin je osudio zapadne sankcije kao pokušaj da se obuzda rastuća moć Rusije, dodavši da američka trgovinska ograničenja protiv Kine imaju sličnu svrhu. On je ukazao na američke sankcije protiv kineske telekomunikacione kompanije “Huavei”, opisujući ih kao deo napora SAD da “ograniče razvoj Kine kao globalne sile”.

“Isto se dešava i u vezi s Rusijom i tako će biti i dalje, te ako želimo da osvojimo mesto pod suncem, jednostavno treba da jačamo, pre svega u ekonomskoj sferi”, rekao je Putin.