Foto: NDNV

NUNS i NDNV: Smena Gajovića je stalni zahtev novinarskih udruženja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, Aleksandar Gajović, nedoličnim ponašanjem prema članici komisije za ocenjivanje medijskih projekata, Dragani Pejović, zaslužio da bude smenjen sa funkcije.

U saopštenju podsećaju da je Udruženje novinara Srbije (UNS) u sredu saopštilo da je Gajović pred početak zasedanja komisije za ocenu medijskih projekata namenjenih osobama sa invaliditetom pokušao da zastraši predstavnicu UNS-a, Draganu Pejović.

NUNS i NDNV podsećaju da su još početkom februara 2018. godine Koalicija novinarskih i medijskih udruženja i Grupa za slobodu medija tražile od premijerke, Ane Brnabić i ministra kulture i informisanja, Vladana Vukosavljevića njegovu smenu. Tadašnji razlog bio je intervju za Radio Slobodna Evropa u kojem je, između ostalog, rekao da reakcije povodom napada na novinare nisu u ingerenciji Ministarstva i da novinari treba sami da se zaštite.

Početkom jula prošle godine NUNS i NDNV zajedno sa Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija i Asocijacijom Lokal pres ponovo su tražili smenu Gajovića, ali i Vukosavljevića smatrajući ih “najodgovornijim za katastrofalno sproveden konkurs za sufinansiranje medija u 2018.”

Četiri meseca kasnije NUNS i NDNV zatražili su smenu Vukosavljevića i Gajovića zbog, kako su ocenili, besramnog saopštenja Ministarstva o naslovnoj stranici dnevnog lista Danas zbog Koraksove karikature.