Foto: Istinomer

Novi protest osmaka, traže ostavku ministra i poništavanje male mature

Nekoliko stotina učenika, koji su završili osmi razred, okupilo se ispred Predsedništva Srbije, zahtevajući ostavku ministra prosvete, Mladena Šarčevića, nakon što nisu uspeli da dogovore sastanak sa nekim predstavnikom Ministarstva prosvete.

Oni su se pre toga okupili ispred Ministarstva prosvete u Beogradu, tražeći da se poništi mala matura i da im se omogući da se u srednju školu upišu na osnovu uspeha iz osnovne. Osnovci su nosili transparent na kome piše “Ukrali ste nam budućnost”.

Za razliku od protesta u utorak, kada je odložen test iz matematike jer su u javnost “procurela” pitanja, juče sa njima nije bilo predstavnika roditelja, ali je prisustvovalo nekoliko predstavnika inicijative “Jedan od pet miliona”.

Ministar Šarčević je komentarišući zahteve nekih sindikata i političkih stranaka da podnese ostavku, odgovorio da ne zna zašto bi dao ostavku kada je Srbija u izveštaju Evropske komisije ocenjena najboljim ocenama za oblasti obrazovanja i nauke. “Ako im to nešto ne znači onda ajde se igramo škole… to je glupost, to je jedan politički gaf i normalno je da će da traže ostavku… Šta mislite da sam ja od juče pa ne znam da će da traže? Ja ću ostavku da dam onom ko me je zvao, neću njima sigirno”, rekao je Šarčević. Na pitanje da li razmišlja da ponudi ostavku, kaže da će “svakako razmisliti o tome“, ali da “u ovom trenutku ne vidi razlog za tako nešto“.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić izjavila je da ne vidi odgovornost ministra prosvete, Mladena Šarčevića za to što je test iz matematike ”procurio” u javnost i što je odloženo polaganje tog predmeta iz male mature. “Ne prihvatam ostavku Šarčevića, drago mi je što je on ministar prosvete i ponosna sam što je ministar u mojoj vladi”, rekla je Brnabić novinarima u Parizu.

Policija je u sredu popodne uhapsila oca jednog maturanta koji je osumnjičen da je iz štamparije u kojoj su štampani testovi za malu maturu ukrao primerak testa iz matematike, saopštio je MUP. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su I. S. (42) zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

On se sumnjiči da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom je ukrao test iz matematike. Sumnja se da je posle toga otišao u toalet gde je test uslikao telefonom, a potom taj primerak bacio u WC šolju i uništio ga. Osumnjičeni je to uradio kako bi test odneo sinu, maturantu jedne osnovne škole u Beogradu, kako bi mu pomogao da lakše položi završni ispit, navodi MUP.